LO satsar mindre än vid riksdagsvalet

Just nu pågår valet till EU-parlamentet men en granskning som Ekot gjort visar att LO inte satsat stort på att mobilisera sina medlemmar. LO satsar 1,5 miljon kronor på kampanjen, vilket är betydligt mindre än vid förra valet 2002.

Peter Johansson från Stockholm är taxichaufför och medlem i Transport och han tycker att det är stor skillnad på information från facket om man jämför valen 2002 och årets EU-val.

– Jämfört med de valen så är det obefintligt med information och liknande men visst skulle det vara det bra om deras ståndpunkt skulle komma fram lite bättre, kanske, säger han.

Vid ett val till riksdag, kommun och landsting räknas LO-medlemmarna som viktiga röster för att säkra en socialdemokratisk valseger.

Lågtryck i kampanjen
Men inför EU-valet är temperaturen ganska låg. Det säger Jonas Wall som är politisk sekreterare på LO.

Den ekonomiska satsningen på valet talar samma språk. LO har tryckt upp kampanjmaterial för 1,5 miljon kronor till medlemmarna.

Det är en mycket låg siffra jämfört med det senaste valet 2002 då LO satsade 25 miljoner. Men årets satsning på EU-valet är ändå bättre än vid de förra EU-vaIen 1995 och 1999 då LO inte satsade någonting alls.

Inom LO har enligt tradition valen till riksdag, kommun och landsting känts viktigare, säger Jonas Wall.

– Det är många, inklusive jag själv som först nu börjar förstå betydelsen av att det är många viktiga frågor som avgörs i Europaparlamentet, säger han.

Vill lyfta tryggheten på jobbet
Jonas Wall berättar att LO gör mer än att dela ut broschyrer till medlemmarna.

– Vi skriver också debattartiklar förstås runtom i landet. Vi försöker också mobilisera LO:s medlemmar att gå och rösta, säger Jonas Wall.

Vad gör ni då?
-
-  Hur gör vi då? Ja, vi tror att om vi får upp de frågor som är särskilt viktiga som man känner påverkar trygghet på arbetsplatsen. Då ökar också intresset att bry sig om det här valet, säger han.

Intresset saknas
Men det är just ett bristande intresse för EU-frågor som är problemet. Flera undersökningar tyder på att valdeltagandet i år kan bli lägre än vid förra EU-valet, då drygt 38 procent röstade.

Det är ingen glädjande läsning, anser Jonas Wall.

– Det är med stor oro som vi ser de här siffrorna komma. Jag tror samtidigt att många inser betydelsen av det här valet inte minst med tjänstedirektivsfrågan som utgör ett hot mot så många tänker att ja, den här gången är det kanske dags att gå och rösta, säger han.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".