Portugal

Krisen märks inte i julhandeln

1:26 min

I Portugal har man julhandlat som vanligt, trots att landet står inför kraftiga besparingar i välfärden efter nyår. Indragna bidrag, höjda skatter och sänkta löner för offentliganställda införs den 1 januari.

Juldekorationerna lyser upp Lissabon och skyltfönstren försöker att locka portugiserna att köpa julklappar som vanlig.

Portugiserna har lånat stora belopp för privat konsumtion och för utbetalningar inom välfärdssystemet. Den 1 januari träder regeringens besparingspaket i kraft med lönesänkningar för offentliganställda och indragna bidrag, samtidigt som skatterna stiger.

Portugal har varit landet som under hela hösten väckt oro med sin svaga ekonomi, men än så länge har det inte behövts något räddningspaket.

När det nu lackar mot jul lyser juldekorationerna upp Lissabon och skyltfönstren försöker att locka portugiserna att köpa julklappar som vanligt.

Ordet skuld har varit ett nyckelord här i Portugal, såväl som i europeisk ekonomi under det gångna året. Portugiserna har redan lånat stora belopp för privat konsumtion och för att finansiera välfärdssystemet.

Exporten har i jämförelse med importen av varor varit lägre och Portugal anses ligga på efterkälken med reformer och med att modernisera industrin.

– Vi köper till och med skor på avbetalning numera, sa någon.

En mor och en dotter kommer gående på varuhuset med en stor kasse julklappar, även om de säger att de känner av krisen.

– Nästa år, 2011, blir tuffare, tror Theresa Claudia och Luisa Maria.

Andra kunder här i varuhuset tycks skjuta eventuella hål i plånboken framför sig. Två äldre damer köper lika många julklappar i år som de gjorde förra året.

För portugiserna väntar notan på det nya året 2011. Avbetalningar, sänkta löner och fler reformer kommer att möta dem under våren.