Bush har siktet inställt på höstens val

USA:s president flög på lördagen vidare till Frankrike för samtal om konflikten i Irak. Han landade på eftermiddagen för att äta middag med värdlandets president Jacques Chirac. De två ledarna hyllar denna helg tillsammans med en rad andra statschefer 60-årsdagen av de allierades styrkor i Normandie, D-dagen.

Hjältarna som överlevde den blodiga landstigningen vid Normandies kust den 6 juni 1944 får ett grandiost mottagande här i Frankrike i dagarna tre med en nota på flera hundra miljoner kronor. På fredagskvällen flödade champagnen ur magnumbuteljerna på Paris flottaste hotell George V och munstuggorna i form av små mästerverk smekte gomarna på de rättmätigt kallade gamla gubbarna. De har hunnit bli både 80 och 90 år.

Vilfrid Goodall från Washington njöt fullt ut.

– Jag är överväldigad, sa veteranen som på lördagen fortsatte med att ta emot medalj i Paris för sin insats.

Söker lösning för att kunna lämna Irak
Men medan Dagen D fyller media, kommer den amerikanske presidenten George Bush inte för att blicka bakåt utan snarare med tankarna hos dagens pojkar, de i Irak. George Bush fokus är inriktat på att hitta en lösning för att kunna lämna Irak och på att vinna presidentvalet i november.

I FN:s säkerhetsråd diskuteras nu en ny resolution. Men även om både Bush och hans utrikesminister Colin Powell, som också är här, uttryckt att de är säkra på att en resolution snart kommer att antas, så har både Frankrike och Ryssland krävt ändringar i texten.

Ryssland har nöjt sig med hur det nu formuleras kring hur den nya irakiska ledningen kan begära att amerikanska styrkor lämnar Irak, men resonerar fortfarande med Frankrike kring andra delar i resolutionen.  

Vill stärka relationerna
För Bush syftar tredagarsturnén till att stärka relationerna i Europa och bättra på anseendet hos hemmaopinionen. Men här i Frankrike var det inte bara landet president Chirac som motsatte sig ett krig i Irak, utan det råder starka Anti-Bush tongångar. Få låter som dessa två äldre kvinnor, Marylin och Isabelle.

– Nej, nej ni har verkligen inte stött ihop med några anti-amerikaner. Vi är mycket tacksamma mot USA.. Men i Frankrike kan man bara ha en politiskt korrekt åsikt, säger de i mun på varandra. Vi är liberaler och mot Chirac.

Försöker bättra på imagen
Den amerikanske presidenten har inför sitt besök givit en rad intervjuer för att bättra på sin image, bland annat i tidningen i Paris-Match, där Bush understryker att länderna delar värderingar. Och den franske presidenten Chirac är nog inte bara en god värd utan också förmodligen ute efter en mer försonlig ton.

På lördagskvällen blir det arbetsmiddag och på söndagen, självaste dagen D, deltar också Rysslands president Putin och Storbritanniens Tony Blair. Nästan hela den permanenta skaran i säkerhetsrådet möts i kulisserna av hyllande och minnesstunder.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista