Tillbakadragande av svensk FN-trupp får kritik

På söndag flygs det svenska förbandet i Kongo-Kinshasa hem till Sverige. Deras avresa försenades något av de våldsamma demonstrationer mot FN som bröt ut i kölvattnet av striderna om gränsstaden Bukavo i östra Kongo. Demonstranterna anklagar FN för att inte ingripa då rebellerna intog Bukavu.

Samtidigt ifrågasätts om den svenska regeringen borde ta hem sitt förband från Kongo-Kinshasa under rådande omständigheter. Cecilia Wigström, folkpartist i riksdagens utrikesutskott tycker att regeringen gör fel i frågan.

– I och med att situationen har blivit mer instabil så pratar man om att det kanske behövs fler FN-trupper. Och då skulle Sverige behöva ställa upp. Ett 1-årigt engagemang räcker inte för att uppnå fred.

De 77 soldaterna ur den svenska flygplatsenheten FK02 som något försenade reser hem i morgon befinner sig nu i Uganda.

Ekot pratade tidigare under lördagen med förbandschefen Torbjörn Olsson om att styrkan åker hem under rådande omständigheter.

– Vår period var slut. Vi var klara, sa han.

Bestämt i förväg
Det var bestämt från början att bandet skulle åka hem efter att ha skött flygplatsen i Kindu i ett år, om inte regeringen såg någon anledning att förlänga mandatet.

– Det är en helt annan typ av specialkompetens för att driva en flygplats än att stärka säkerhetsläget. De resurserna har Sverige nu dels i Liberia, i Kosovo och i Afghanistan. Sen räcker inte Sveriges resurser längre, säger försvarsminister Leni Björklund.

Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista