Integrationsverket får kraftig intern kritik

Integrationsverket kritiseras nu kraftigt internt, och fackliga representanter på verket i Norrköping menar att förtroendet för generaldirektören Andreas Carlgren är lågt.

Orsaken till förtroendekrisen är att ledningen, enligt facket, struntat fullständigt i de anställdas åsikter i samband med en nyligen genomförd omorganisation.

Sven Hjelmskog är facklig representant på verket.

– Det är stora luckor i förtroendet och det är skapat bland annat genom att arbetsgivaren har åsidosatt samverkansavtalet och visar att man inte har förtroende för facken och personalen, säger Sven Hjelmskog, facklig representant på verket.

Kan man säga att Andreas Carlgren saknar personalens förtroende?

– Det finns mycket intern kritik och det finns många som saknar förtroende.

Anställda mår dåligt och det råder förvirring kring vem som ska göra vad. Det hela började med att ledningen ansåg att det behövs stora förändringar i verkets organisation.
En grupp med representanter från arbetsgivaren och facket inledde en översyn av organisationen. Arbetet resulterade i två förslag som lämnades till ledningen.

Struntade i personalens åsikter
Men när ledningen började ommöblera i organisationen struntade de helt i fackets och de anställdas åsikter säger Sven Hjelmskog.

– Det har skapat ett väldigt avstånd mellan facket och arbetsgivaren och de anställda och ledningen.

Lena Bernström som är biträdande generaldirektör på verket menar att en viss turbulens i och med förändringar är oundviklig, och att facket överdrivit motståndet mot den nya organisationen.

Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista