Reagan och Gorbatjov 1986.

Ronald Reagan är död

I Kalifornien avled på lördagskvällen USA: s expresident Ronald Reagan i sitt hem, 93 år gammal. Reagan blev en av USA: s mest omtyckta politiker, men det var som skådespelare karriären började.

Från människor på gatan här i New York, kommer många positiva omdömen om Ronald Reagan. Steven Burnett, som säger att han är demokrat, och att han inte gillade Reagans ekonomiska politik, tycker att Reagan gjorde en insats för landet under sina åtta i Vita Huset.

Och Reagan blev populär. En anledning, anser en del, var att han var ett levande exempel på den amerikanska drömmen, i hans fall att ta sig från små omständigheter hela vägen till vad som brukar beskrivas som världens mäktigaste ämbete, president i USA.

”B-filmernas Errol Flynn”
Han föddes en februaridag 1911 i Illinois. Reagans far var en alkoholiserad skoförsäljare. Ronalds skolutbildning var inte speciellt uppseendeväckande, hans karriär i offentligheten startade med ett arbete som sportreporter på en lokal radiostation. Men på slutet av 30-talet sökte han sig till Hollywood. Jag blev en B-filmernas Errol Flynn, brukade han själv säga.

Under filmåren kom också det politiska engagemanget. Han blev facklig företrädare för skådespelarna och kämpade för bättre ersättningar till sina kolleger, men under McCarthy-tiden på 50-talet hjälpte han till i häxjakten på, och utrensningarna av, misstänkta kommunister i Hollywood.

Började som demokrat
Reagan var för övrigt demokrat under dessa år, och det var först 1962 han formellt bytte sida till det republikanska partiet. Han valdes till guvernör i Kalifornien två perioder från 1966-1974, misslyckades ett par gånger med att bli republikanernas presidentkandidat, bland annat 1976.

Men fyra år senare var det hans tur. Och USA var nu redo att byta ut demokraten Jimmy Carter, som av majoriteten ansågs för vek som president, mot republikanen Ronald Reagan; självsäker, bestämd och med ett optimistiskt budskap till en nation som till följd av inte minst den utdragna gisslankrisen i Iran vacklade lite i synen på sig själv.

Men det kunde ha blivit en kort presidentperiod. Redan efter ett par månader utsattes han för ett mordförsök, då han sköts i bröstet av ensam gärningsman, John Hinckley. Men Reagan överlevde.

”Reaganomics”
Han gav i kast med sin konservativa agenda inte minst de ekonomiska förändringar han ville genomföra, bland annat skattesänkningar, och minskade offentliga utgifter - det som kom att kallas reaganomics.

Det gick inte bra inledningsvis. Vi kan klara det här om vi fortsätter på samma linje sa Reagan. Under hans år vid makten minskade både inflationen och arbetslösheten kraftigt, men å andra sidan blev underskottet i statsfinanserna rekordstort, och kritikerna rasade över kraftiga nedskärningar i välfärdssystemet.

Star Wars var drömmen
Reagan gjorde sig också till ovän med de fackliga organisationerna genom att begränsa deras rättigheter. Han satsade istället stora pengar på att bygga upp militären. Hans dröm var det så kallade rymdförsvarssystemet Star Wars. Den stora fienden var Sovjetunionen, ondskans imperium, som han kallade det.

Flera bedömare, inte minst hans anhängare här i USA, anser att Reagan med sin tuffa upprustningspolitik, men också direkta samtal med Michail Gorbatjov i mitten av 80-talet spelade en avgörande roll för Sovjetunionens sammanbrott och för att få slut på det kalla kriget. 

Iran-Contrasaffären
Utrikespolitiskt kritiserades han bland annat för valhänt Mellanösternpolitik och för en onödig invasion av Grenada. Men mest i fokus kom den så kallade Iran-contrasskandalen, som ledde till att medarbetare till honom tvingades avgå. Reagan kritiserades för sin del i affären, där pengar från olaglig vapenförsäljning till Iran användes för att bekosta försöken att störta regeringen i Nicaragua.

Det var ett misstag, medgav Reagan, men som så mycket annat verkade det inte påverka den amerikanska opinionen så mycket - alla misstag tyckes rinna av den så kallade teflonpresidenten. Med sina tydliga kommunikationstalanger, inte minst en stor dos humor, gick han hem oss många amerikaner, även om kritikerna ofta ifrågasatte hans kunskaper. 

Led av Alzheimer
1994, alltså sex år efter att han lämnat Vita Huset, meddelade han i ett öppet brev till det amerikanska folket att han drabbats av Alzheimers. Han drog sig undan offentligheten helt, och dog alltså igår i sitt hem i Kalifornien, 93 år gammal.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".