Dagen D i Normandie

60 år sedan dagen D

I dag, söndag, är det 60 år sedan de allierade styrkorna landsteg i norra Frankrike. För att hedra både offer och överlevande samlas världens ledare i Normandie för en rad ceremonier.

Marscher, musik, väl valda ord, blommor som läggs vid gravar och en och annan tår är inslag i en rad ceremonier, som inletts här längs kusten i Normandie. Just på innergården till slottet Ducal i Caen sammanstrålar en rad britter, som överlevde slagen för 60 år sedan.

Vice borgmästaren Jean Pierre Viallaneix redogör för programmet.

– Hit kommer nu en rad borgmästare från vänorter för att hedra de okända som stupade. I stadshuset är det lunch för statsöverhuvudena, men jag är tyvärr inte inbjuden konstaterar han.

USA:s president George Bush, Tysklands förbundskansler Gerhard Schörder, Tony Blair från Storbritannien, Rysslands Vladimir Putin och värden Jacques Chirac och kungar o drottningar är här under Frankrikes största säkerhetspådrag på årtionden.

Utanför ceremonierna fortsätter samtalen om nutid och Irak.

För fransmännen genomförs det hela med blandade känslor. För en del känns det fortfarande främmande att den forna fienden Tyskland bjudits in, men med EU-bygget och Irak har relationerna tätnat.

För andra är Bush och den amerikanska dominansen i media stötande. Franska tidningar har försökt lyfta fram den inhemska motståndsrörelsens del i befrielsen för 60 år sedan.

De flesta arrangemangen är endast öppna för inbjudna. Den åldrige veteranen Owen Brow säger att programmet är långt, tio och en halv timme och inget för en lam person.

Och andra stannar helt enkelt framför TV som sänder hela dagen.

Och på TV kan man se fallskärmsjägarna hoppa till minne av kollegerna förr. Då för 60 år sedan fastnade en fallskärmshoppare i ett kyrktorn. Han hängde där i två dygn och spelade död och överlevde. I dag hänger det kvar en docka där.

Alice Petrén, Caen
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".