Svartjobbare kräver utlovad lön i domstol

En kvinna som har arbetat svart och illegalt i Sverige går till domstol för att kräva den lön hon utlovats. Kvinnan, thailändskan Salee Charatanyaki i Kungsbacka, har goda möjligheter att vinna tvisten.

– Hon ska ha ersättning för det arbete som hon har utfört, säger hennes advokat Fredrik Ungerfeldt.

Men hon var ju här och jobbade illegalt svart. Hur kan hon ändå kräva lön?

– Det finns avgöranden från Högsta domstolen som säger att även om inkomsten är svart så finns det möjlighet att pröva den här frågan i domstol.

Salee Charatanyaki säger själv att hon hölls fången i en källare mor sin vilja. Och ett brottmål med rubriceringen olaga frihetsberövande pågår parallellt med den här arbetstvisten.

Ovanligt fall
Kaliber har talat med LO: s och TCO: s rättsskydd, med professorer i arbetsrätt och organisationer och jurister som engagerat sig i illegala arbetstagares rättigheter. Ingen har någonsin hört talas om ett liknande fall som Salees.

Men att avtal är avtal, oavsett om grunden för avtalet är illegal och att både Högsta domstolens prejudikat och europakonventionen ger goda förutsättningar för Salee att få rätt i domstolen håller alla med om.

Det som kan hända sen är att Salee, eftersom hon brutit mot utlänningslagen genom att vara här i Sverige så länge utan tillstånd, inte får behålla de pengar rättsprocessen kan ge henne. Den som bryter mot utlänningslagen kan få sin inkomst förverkad, står det i lagen, om det inte befinns uppenbart oskäligt.

Kristina Hedberg, Göteborg
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista