Valtrötta serber till val en fjärde gång

Tre gånger har de politiktrötta serberna vägrat gå till valurnorna i tillräcklig omfattning för att landet skulle få en ny statschef. Om en vecka görs det fjärde försöket, ett fjärde desperat försök som inte har många paralleller i världshistorien.

Om en vecka är det inte bara val till EU-parlamentet utan samma dag görs ytterligare ett försök i Serbien att välja ny president. Till komplikationerna hör dessutom att om favoritkandidaten vinner hotas landet av att landets politiska kris fördjupas ytterligare.

Till de balkanska ironierna hör dessutom att favoritkandidaten, ultranationalisten Tomislav Nikolic, kan störta landet i ännu djupare politisk kris. Häromdagen hotade nämligen den 52-årige Nikolic med att om han blir president så kommer han att avsätta den sittande center-höger minoritetsregeringen med Vojislav Kostunica som premiärminister.

Solana: Kan inte samarbeta med EU
Men det skulle inte bara bli problem i inrikespolitiken. Javier Solana som är ansvarig för EU: s utrikespolitik har sagt rent ut att Bryssel aldrig kan samarbeta med en president som Nikolic från supernationalistiska Serbiens radikala parti.

Nikolic själv är uppenbarligen huggen ur ett annat virke än katastrofisternas, han säger: ”Om jag segrar blir det en signal till väst att investera i Serbien, under min ledning kommer Serbien att bli fredens och den politiska stabilitetens oas.”


Den heterogena regeringen har utsett Dragan Marsicanin som kandidat och Demokratiska partiet, den mördade Zoran Djindjic parti, har skickat fram Boris Tadic.

Smutsig valkampanj
Valkampanjen, framför allt mellan de båda demokratiska och proeuropeiska kandidaterna, är riktigt smutsig. Så har Marsicanin påstått att Tadic vet vem som mördade Djindjic, det var det egna partiet som sköt ihjäl honom. Det påståendet chockade till och med de luttrade serberna.

Av de femton presidentkandidaterna är det bara de tre omnämnda som har en chans. Ingen kommer dock att få tillräckligt med röster i den första omgången varför de valtrötta serberna måste välja, eller troligt inte välja, en gång till den 27 juni.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista