Stora trafikproblem i Skåne på grund av snön

Skånetrafiken, som kör i Skåne och till Göteborg har stora problem, där snön och frysta växlar lett till en rad inställda tåg, den här veckan har 30 procent av avgångarna ställt in och Trafikverket varnar för att flera tåg kan ställs in också under julen.

– Vi ställer in en rad avgångar i rusningstrafik för att glesa ut trafiken för att få den trafik som kör att fungera bättre, säger Ulrika Mebius som är presschef för Skånetrafiken.

Kommer problemen att fortsätta?

– Det är väldigt svårt att säga. Vi har ju en klass 1 varning från SMHI som ligger utfärdad för eftermiddagen och kvällen med snö och hård vind över hela Skåne så jag är ganska övertygad att problemen kommer att fortsätta här nere i Skåne, säger hon.

SMHI utfärdar också klass 1 varning i Blekinge.

SJ har under förmiddagen ställt in 20 avgångar, främst till följd av gårdagens växelproblem och ett trasigt tåg i Flemingsberg. Främst är det regionaltåg i Mälardalen som berörs.

På vägarna har det varit flera avåkningar och olyckor. Bland annat har två personbilar kolliderat i Rydbo i Österåkers kommun och två bilar var också inblandade i en olycka i Långbo i Söderhamns kommun.

Dessutom har stillastående lastbilar inneburit stopp i trafiken och i Hudiksvall har snöfallet lett till att flera busslinjer fått ställas in.

Och snökaos och tågproblem ställer till det på arbetsplatser, där det varit svårt att planera arbetet

Hässleholms kommun har drabbats hårt, säger Folke Lindgren, chef för personalenheten

– Vi påverkas alla av det här i verksamheterna på så sätt att det kanske är svårt att få fram medarbetare och medarbetarna påverkas också, man får kortare arbetstid helt enkelt, säger han.

Problem att få färdtjänst

Även i Östergötland är det problem i trafiken. Östgötatrafiken, som sköter färdtjänsten i Östergötland, varnar sina kunder för att det kan bli förseningar på beställda resor under julhelgen, på grund av väderläget. SMHI har varslat om mer snö och blåst på julafton.

Östgötatrafiken vädjar i ett pressmeddelande till de kunder som inte vill riskera att råka ut för förseningar och hellre stannar hemma att boka av resorna snarast möjligt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.