FN-anställda frigivna i Sudan

I västra Sudan har de 16 FN-anställda som kidnappades av en rebellgrupp på lördagen frigivits. Hade de inte blivit frigivna så hade FN tvingats avbryta alla desperata hjälpinsatser i provinsen Darfur, som betecknas som ”den värsta humanitära katastrofen i världen” just nu.

Både regeringen i Sudan och de två rebellgrupperna i västra Sudan, som bekämpar varandra, har avgivit högtidliga löften att FN:s hjälparbetare skall få röra sig fritt i provinsen Darfur. Ändå greps 16 hjälparbetare när de färdades i FN-märkta fordon.

Rebellgruppen SLA har givit två förklaringar varför de grep FN-personalen; att en av dem, en lokalanställd sudanes misstänktes för att vara spion, och den andra förklaringen, att rebellerna ville skydda hjälparbetarna som var på väg rätt in i ett stridsområde.

FN: s säkerhetsregler säger, att all verksamhet måste avbrytas om deras personal är i fara. Men hjälpinsatserna kan ändå snart tvingas avbrytas.

Omvärlden ser på
Nu hänger det årliga regnet i luften. Det kommer att förvandla den stenhårda ökenmarken till en lervälling, och kommer att hindra all fortsatt hjälp till den miljon flyktingar som tvingats lämna sina hem, efter strider och direkta överfall och övergrepp på deras byar. Regnet kommer i sin tur att hindra all fortsatt hjälp.

FN och alla andra hjälporganisationer kämpar mot klockan, och vädjar desperat om mer intresse från omvärlden, mer hjälp, mer pengar, mer resurser. Men än så länge har omvärlden bara bidragit med oroade uttalanden och en femtedel av de pengar som skulle behövas.

350 000 kommer att dö
Även om FN fick sina pengar och hjälpresurser nu, så uppskattar man att ytterligare 350 000 kommer att dö i västra Sudan - men nu inte av bomber och milis, som redan dödat 10 000, utan av svält och sjukdomar. 

Drygt 150 000 flyktingar från västra Sudan har sökt sig över gränsen till det ännu fattigare grannlandet Tchad, men där är terrängen lika oländig och flyktingarna finns spridda i ett område lika långt som hela Sverige.

I verkligheten finns ingen vapenvila
Officiellt råder vapenvila i provinsen Darfur och officiellt har alla hjälporganisationer tillträde till regionen. Men i verkligheten fortsätter bombräderna mot byar. I verkligheten fortsätter rebellerna sina räder och den arabiska milisen sina överfall. I verkligheten stoppas hjälpen här och var, och i verkligheten fortsätter allt fler och fler civila att dö i umbäranden.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".