Ronald Reagan.

"Den viktigaste konservative presidenten"

Ronald Reagan inledde en ny period i USA:s historia. Han var den viktigaste presidenten sedan Franklin D Roosevelt. Det säger statsvetaren och Amerikakännaren Erik Åsard.

– Alla presidenter efter Ronald Reagan har måst förhålla sig till honom. Precis som Roosevelt har han kastat en skugga över USA: s politiska liv. Jag tror man kan säga att han är den mest framgångsrike konservativa president som USA hade under det förra seklet. Han fick ju igenom mycket av sitt politiska program.

Med hjälp av en stark ideologisk övertygelse och filmskådespelarens vältalighet lyckades Ronald Reagan formulera sitt inrikespolitiska budskap så skarpt och hamra in det så effektivt att det levt vidare och påverkat USA ända sedan dess. Inte bara Reagans parti, republikanerna, utan också demokraternas politik påverkades, säger Erik Åsard.

Bidrog till murens fall
Ronald Reagans tid var det kalla krigets tid och den starka splittringen mellan öst och väst dominerade utrikespolitiken. För Reagan var Sovjet ondskans imperium och hans upprustning av försvaret tvingade fram slutspurten i kapprustningen som bidrog till Sovjetunionens fall, säger Erik Åsard.

– Reagan avgick ju i januari 1989, innan Berlinmurens fall. Men jag tror att det i historieböckerna kommer att stå att hans tuffa politik bidrog till Sovjetunionens fall. Även om det nu i de amerikanska kommentarerna kanske överbetonas lite.

Politiska likheter med Bush
Det som Ronald Reagan stod för, sänkta skatter, avreglering av marknader och ett starkt försvar, har fått en renässans under den nuvarande amerikanska presidenten George Bush, fast fienden i dag inte är det gamla Sovjet utan terrorismen. Många ser de givna parallellerna mellan Reagan och Bush, men det finns också olikheter säger Erik Åsard.

– Reagan var ändå en politiker som hade ett stort genomslag och uppskattning även inom demokratiska kretsar. Bush är en mycket mer polariserande politiker.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".