Invånarna protesterar när Skåne säger ja till att bygga fler vindkraftsverk. Här står dem på Lillgrund i Östersund. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Vindkraftsnurror stör skånebor

"Utbyggnaden har inte varit så genomtänkt"
2:43 min

Skåne ligger i täten för den svenska expansionen av vindkraft, visar siffror från Energimyndigheten och branschen. Men de nya vindkraftverken på de skånska slätterna möter motstånd från grannar som bor där snurrorna etableras.

– Vi flyttade ut hit från Malmö för 30 år sedan. Nu är det slut på lugnet. Rotorerna från vindkraftsverken roterar är en viss typ av stress, säger Britt-Louise Mossfeldt från Alestad, norr om Sjöbo. Hon har har sitt hus 550 meter från den plats där ett vindkraftverk kommer att byggas inom kort.

Under år 2010 beräknas ungefär 289 stycken nya vindkraftsverk ha etablerats i Sverige. Eleffekten ska ha ökat från drygt 1 500 till över 2 000 megawatt på ett år. Skåne med sina cirka 300 vindkraftverk toppar den installerade effekten.

Expansionen av vindkraften bromsas något av försvarets krav på fritt luftrum kring de militära flygplatserna, och av kommunerna, som har vetorätt.

Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi har kommunernas veto redan stoppat eller hotar stoppa, 2,5 gånger så mycket vindkraft, som den nuvarande produktionen.

Vissa invånare protesterar likt Britt-Louise Mossfeldt från Alestad mot den ökade utbyggnaden av vindkraftverk. Knut Eldh i Klamby, tillhörande Sjöbo kommun kommer att få sluta med att träna upp hästar på sin gård då ett vindkraftsverk byggs på grannens gård.

Många personer som känt sig överkörda eller som på något sätt drabbats av vindkraftens utbyggnad vänder sig till föreningen Svenskt Landskapsskydd.

– Man kommer få opinionen emot sig genom den här diffusa satsningen som sker i hela landet, säger Bertil Persson aktiv i Svenskt Landskapsskydd.

Även Joakim Norqvist, klimatstrateg i Malmö, håller med om att den kraftiga vindkraftsutbyggnaden inte har varit så genomtänkt.

– Det räcker med att åka igenom den skånska landsbygden och se hur verken står. Även genom att också se på det missnöje som finns på många platser, säger han.

Britt-Louise Mossfeldt i Sjöbo förstår oron över klimatet. Men hon vill också att kommunen ska förstå hennes oro.

– Jag är inte motståndare till vindkraften i sig. Men jag tycker det är rimligt att ha ett sådant avstånd till fastigheter så att människor som bor i närheten inte blir lidande. Mina bekymmer blir inte mindre för att det är större bekymmer på andra håll. Mina bekymmer är stora för mig, säger Britt-Louise Mossfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".