Risk för nytt inbördeskrig i Elfenbenskusten

1:51 min

Frankrike uppmanar nu alla fransmän att lämna Elfenbenskusten, på grund av det mycket spända läget i landet. På onsdagskvällen kom också EU med krav på att Elfenbenskustens president Laurent Gbagbo ska avgå "utan dröjsmål".

Den förre presidenten Laurent Gbagbo vägrar fortfarande att lämna ifrån sig makten, trots att han förlorade presidentvalet för tre veckor sedan.

”Alla fransmän som kan bör lämna Elfenbenskusten.” Det sa en talesman för den franska regeringen i dag, han kallade det en "försiktighetsåtgärd".

Minst 13 000 fransmän beräknas bo i landet och som representanter för den forna kolonialmakten kan de lätt bli en måltavla för arga Gbagbo-anhängare om det spända läget skulle explodera i våldsamheter på gatorna.

Isolerad av i princip en hel omvärld använder nu Laurent Gbagbo och hans regering en retorik som går ut på att det är omvärlden som vill blanda sig i ett självständigt lands inrikespolitik. En nationalistisk ton som går hem hos många ivorianer.

Om det reseförbud som EU har infört och som trädde i kraft i dag som en del av sanktionerna mot landet, säger en minister att de får honom att le: ”vi har inte för avsikt att resa någonstans”.

Däremot är upprördheten stor över att sanktionerna innebär frysta tillgångar för kretsen kring Gbagbo - dubbelmoral, enligt samma regeringstalesman. Bankerna i Europa tar gärna emot pengar från afrikanska ledare, tills det passar er att säga att något har gått snett.

Även Tyskland har uppmanat sina medborgare att lämna Elfenbenskusten - och Nigeria, den regionala stormakten i Västafrika.

Nigeria har stängt sin ambassad i Abidjan och evakuerat alla sina diplomater, efter att man funnit en odetonerad granat inne på det nigerianska ambassadområdet.

Gbagbo har nu föreslagit att en ny internationell medlingsgrupp ska komma till landet och undersöka valresultatet.

”Bara ett sätt att förhala och vinna tid”, säger talesmän för oppositionskandidaten Alassane Ouattara - som bland andra FN och Afrikanska unionen anser har vunnit valet.

Ännu har ingen svarat på Gbagbos invit och FN-chefen Ban Ki-Moon varnade i natt för att det finns en verklig risk att det bryter ut ett nytt inbördeskrig i landet.

USA vill utöka FN:s fredsbevarande trupp i det västafrikanska landet, uppgav en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet på onsdagen.

Världsbanken meddelade på onsdagen att alla lån till Elfenbenskusten nu är frysta.