EU-samarbete mot terrordåd otillräckligt

Det europeiska samarbetet för att till exempel förhindra terrorhandlingar med biologiska och kemiska vapen är långt ifrån tillräckligt. Det säger Anders Norqvist, chef för FOI:s hotbedömningsinstitution.

– Jag hoppas ju att myndigheterna tar tag i det här på det sätt som krävs för det här är ju väldigt allvarliga saker som kan ske i händelse av ett hor som är ganska osannolikt men som har stora konsekvenser, säger han.

Egentligen är det bara USA och Japan som blivit utsatta för den här typen av terrorhandlingar. I USA dog fem personer av de så kallade antraxbreven. I Japan avled 13 personer och 400 skadades när Domedagssekten släppte ut nervgasen Sarin i Tokyos tunnelbana.

Låg beredskap
Europa har hittills varit förskonat för såna terrorhandlingar och det har också inneburit att beredskapen för att såna faktiskt kan inträffa, inte är tillräcklig. Det här säger Anders Norqvist under symposiet med tusen av världens ledande experter på biologiska och kemiska vapen som avslutas på söndagen i Göteborg.

I Sverige finns också brister, anser Anders Norqvist. Det gäller särskilt sjukvården som om det värsta skulle inträffa, inte skulle kunna ta hand om alla som behöver hjälp.

– Det största problemet skulle nog vara att ta hand om många skadade och dödade.


Men även den kommunala räddningstjänsten får kritik av FOI för att inte vara tillräckligt förberedda på utsläpp av biologiska kemiska vapen som kan få långt större konsekvenser än kanske ett ammoniakutsläpp.

– Man måste även ta sig tiden att utbilda sig för att kunna hantera de svåraste kemiska stridsmedlen. Det är en helt annan psykologo i det än att hantera en tankvagn med amoniak.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista