"Åklagaren missade uppenbara brottsrubriceringar"

Nu kommer ny kritik mot handläggningen av fallet med den thailändska sömmerskan, som sagt att hon hållits fången och arbetat som slav i en källare i Kungsbacka under fyra års tid.

Förundersökningen om olaga frihetsberövande lades ner vilket har fått kritik av överåklagaren med motiveringen att fler borde ha förhörts först.

Nu säger också lektorn i straffrätt Gösta Westerlund att åklagaren missat uppenbara brottsrubriceringar.

– Rent allmänt tycker jag att det tyder på ett olaga tvång, säger han.

Olaga tvång, tycker Gösta Westerlund är ett uppenbart brott att misstänka efter att ha läst följande bit ur förhöret med thailändska Salee Chratanyaki.

– Det hände att Salee och X bråkade verbalt och varje gång hotade X med att polisen skulle komma och sätta Salee i fängelse.

Att hota med polisanmälan är signalen som borde ha fått också åklagare Margareta Bong att misstänka brott och fullfölja förundersökningen, tycker Gösta Westerlund.

Hon hade bara det här förhöret när hon istället bestämde sig för att lägga ner.

Högst upp står, rubriken olaga frigetsberövande, en rubrik som polisen satt. Och Gösta Westerlund tror att det kan ha fått stor betydelse.

– Hon har kanske stirrat sig blind på brottsrubriceringen olaga frihetsberövande och konstaterat att det är det inte och lagt ner det. Och inte gått vidare vilket hon borde ha gjort.

När polisen skriver att det är ett olaga frihetsberövande, är åklagaren bunden av det då?

– Inte det minsta.

Nu när förundersökningen är återupptagen, betyder det att åklagaren har samma frihet att hitta andra brottsrubriceringar?

– Ja.

Kristina Hedberg, Göteborg
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista