Brister i Nuteks redovisning

Nutek, den myndighet som sköter statens näringslivsutveckling, granskade hur deras medel hade använts i två slumpmässigt utvalda projekt. Stor oordning, tveksamma utbetalningar och misstänkt skattesmitning upptäcktes.

Hur många andra, lika illa hanterade Nutek-projekt det finns, det är det ingen som vet. Det är nämligen sällsynt att Nutek gör den här typen av fördjupade kontroller.

Nuteks uppdrag är att utveckla det svenska näringslivet. Det kan bland annat ske genom att Nutek med skattepengar stöder olika nydanande projekt.

Ett av projekten som fått Nutek-pengar och där Nutek genom ett av sina få stickprov, beslöt att titta lite noggrannare på hur pengarna hade redovisats, handlar om ett nätverk som ska främja näringslivet mellan länderna runt Östersjön. En hemsida på internet spelar en viktig roll i projektet.

Rörig redovisning
Ett svenskt konsultföretag fick via Nutek 2,4 miljoner kronor av skattemedel för att bygga upp hemsidan och verksamheten kring den. I dag är det ytterst tveksamt om hemsidan fyller den funktion som det var tänkt och om den var värd pengarna. Men bortsett från det så visade sig redovisningen av pengarna vara ett enda stort virr-varr och svår att tränga igenom.

Konsultföretaget hade inte följt Nuteks regelverk, men fick möjlighet att förhandla sig fram till en lösning av redovisningen. Företaget hade bland annat anlitat två institutioner i S:t Petersburg, som sägs vara kopplade till den ryska vetenskapsakademin, för att få ordning på hemsidan och nätverket.

Pengar till privata konton
Men de svenska skattepengarna som skulle betala tjänsterna från vetenskapsakademin, skickades inte till S:t Petersburg. Räkningarna kom visserligen därifrån, men pengarna som akademin skulle ha betalades i stället ut till en av de inblandade ryssarnas privata konton på amerikanska banker i New York.

Är det här ett seriöst sätt att hantera svenska skattebetalares pengar? Ekot ställde frågan till Göran Uebel, som är enhetschef på Nutek.

– Om det skulle vara något otillbörligt så är det inte acceptabelt, men vi har fått förklaringar som vi har godtagit i det här speciella fallet. Däremot så har vi ju sagt att Nutek rekommenderar att betalning ska ske direkt till leverantören, säger han.

Vilka de acceptabla förklaringarna till Amerikabetalningarna är i det här fallet, det kan Nutek inte svara på.

Nuteks chefsjurist Magnus Wallde medger att det hela ser suspekt ut, men säger samtidigt att Nutek bara har rätt att granska dem som direkt har fått Nutek-pengar direkt, inte dem som har hyrts in i nästa led.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".