EU-länder vill inte förhandla med Turkiet

En klar majoritet av toppkandidaterna i valet till Europaparlamentet tycker inte att EU ska låta Turkiet få börja förhandla om EU-medlemskap än. Frågan ska avgöras av EU:s toppmöte i december.

Så här motiverar folkpartiets Cecilia Malmström varför Turkiet bör få vänta på ett besked om ett datum för när förhandlingarna om medlemskap kan inledas.

– Jag tycker fortfarande att det är lite tidigt. Det finns väldigt många politiska fångar i Turkiet. Det är fortfarande så att minoriteter, kurder, assyrier och så vidare behandlas på ett helt oacceptabelt sätt. Fortfarande har militären alldeles för stor makt över politiken. Det här är tre viktiga områden som man måste förbättra sig på innan det blir dags att förhandla.

Frågan det handlar om gäller alltså om Turkiet i december ska få ett datum för när förhandlingarna om EU-medlemskap kan inledas. I dag är Turkiet bara ett kandidatland som vill börja förhandla.

Parlamentet måste godkänna
Europaparlamentet är viktigt i den meningen att ett turkiskt EU-medlemskap i slutändan måste godkännas av parlamentet.

Ekot har därför frågat sexton av dem som vill bli parlamentariker vad de tycker utifrån vad de vet i dag. De som fått svara är de två första kandidaterna på varje riksdagspartis lista plus junilistans två toppkandidater.

Elva säger nej
Resultatet är att av dem sexton säger elva nej till att Turkiet ska få klartecken för medlemskapsförhandlingar. Fyra säger ja. En har ingen åsikt.

Rundfrågningen visar många splittrade åsikter.

Centern säger ja. I parlamentet tillhör kristdemokrater och moderater samma partigrupp - EPP. Men de moderata kandidaterna säger ja till förhandlingsstart medan de kristdemokratiska säger nej.

Folkpartiet och centern ingår båda i parlamentets liberala grupp. Men medan folkpartiet säger nej till turkisk förhandlingsstart är det tvärtom hos centern.

– Jag tycker att det är alldeles självklart. Något annat vore för mig en skandal. Det är otroligt viktigt att vi får ett muslimskt land som vänder sig emot väst och som deltar i ekonomisk, demokratisk och social utveckling. Jag tror att det betyder väldigt mycket för säkerheten i Europa men faktiskt också att det globalt är en stabiliserande faktor, säger Lena Ek, centerns toppnamn i parlamentsvalet.

Olika åsikter inom s
Socialdemokraterna skiljer sig åt i den meningen att andranamnet på listan Jan Andersson inte vill att Turkiet ska få börja förhandla än medan toppnamnet Inger Segelström säger att hon inte kan svara på frågan.

Hos vänsterpartiet, miljöpartiet och junilistan säger samtliga tillfrågade nej till att i år ge Turkiet klartecken att börja förhandla.

Tilläggas bör också att samtliga svarat att de anser att Turkiet någon gång i framtiden för få bli EU-medlem.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".