Israels regering sa ja till kompromiss

Israels regering sa under söndagskvällen ja till en urvattnad version av premiärminister Ariel Sharons förslag att överge alla judiska bosättningar i Gazaremsan och fyra på Västbanken.

Det är just nu en ganska osäker framtid för Ariel Sharons plan att tvinga bort dom 7.500 bosättarna i Gaza och några på Västbanken.

I det förslag som under söndagskvällen, efter ett veckolångt kompromissande, vann regeringsmajoritetens gehör finns visserligen ett principbeslut att Israel skall lösgöra sig ur konflikten med palestinierna. Men ändå sägs inget om att överge några bosättningar. Den saken skall tas upp i regeringen igen nästa år.

Det kommer med andra ord vara fritt fram under lång tid framöver för evakueringsplanens alla motståndare att jobba för att den aldrig verkställs.

Men den här urvattnade kompromissen kan innebära att Sharon har räddat sin koalitionsregering från sammanbrott. Ett av partierna i koalitionen, det ultraortodoxa Nationella Religiösa Partiet, har motsatt sig Sharons planer och sagt att man hoppar av om det blir ett evakueringsbeslut.

Men frågan är om inte dagens regeringsbeslut är så vagt formulerat att partiet kan fortsätta i regeringen utan att tappa ansiktet. Ett första prov på hur starkt stöd regeringen kommer sannolikt i morgon för då väntas flera förtroendeomröstningar i parlamentet, Knesset.

Redan i fredags gjorde Ariel Sharon sig av med två oppositionella ministrar för att garantera att regeringen skulle rösta ja till hans reträttplan. Så från deras parti, det högerextremistiska Nationella Förbundet, kan han inte räkna med något stöd.

Och lämnar också Nationella Religiösa Partiet regeringen så förlorar Sharon sitt parlamentariska stöd i Knesset.

Christer Fridén, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista