Husläkare bra för ekonomin

En belgisk undersökning visar att stora besparingar kan göras om patienterna får träffa samma läkare på vårdcentralen istället för att hänvisas till olika. Det har på vissa håll lett till en halvering av sjukvårdskostnaderna inom primärvården.

Bengt Mattsson är professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet och familjeläkare:

– Håller man sig till en och samma doktor blir den totala kostnaden betydligt mindre om man har en doktor, jämfört med om man har kontakt med flera doktorer. Det är ju ganska stora siffror egentligen när man tittar på det, speciellt för äldre personer, säger Bengt Mattsson.

Lägre vårdkostnader
Internationella jämförelser av olika sjukvårdssystem visar att en väl fungerande primärvård ger lägre vårdkostnader totalt. Men trycket på vårdcentralerna är starkt i Sverige idag.

Vissa landsting väljer också att spara in på primärvården. I till exempel Göteborg beslutade man förra året att lägga ner fem vårdcentraler.

Många menar att man biter sig själv i svansen i sin sparnit, eftersom flera olika läkare för samma patient betyder merarbete. Det dyraste för vården är dubbelarbetet när en långvarigt sjuk patient hela tiden hamnar hos olika allmänläkare.

– Går man till olika doktorer så skrivs det ut samma läkemedel eller liknande läkemedel och man följer inte upp en läkemedelsbehandling och så vidare, säger Bengt Mattsson.

Husläkarsystem tillämpas olika
Sedan 1995 har alla i Sverige rätt att välja sin egen husläkare, men hur det tillämpas skiljer sig mycket över landet. Enligt en undersökning som Socialstyrelsen har gjort erbjuds praktiskt taget alla en egen husläkare i vissa landsting, men i andra bara en tredjedel.

En klar majoritet av patienterna tycker det är viktigt att få en egen husläkare. En av dem är Birgitta som gärna vill behålla sin läkare.

– Jag har haft samma läkare i flera år. Jag tycker att det är skönt. Om man litar på den läkaren från början så går man dit, säger hon.

Trygghet
Många känner sig osäkra i kontakten med så kallade stafettläkare, eftersom man gång på gång måste lära känna en ny doktor. Det är bättre med en och samma, säger Bobo Lindgren:

– Det är enklast så. Då slipper man lära känna läkaren på nytt, utan man har en och samma kontakt hela tiden som känner en.

Kontinuerlig läkarkontakt ger inte bara ekonomiska besparingar. En mindre studie från Socialstyrelsen visar också att patienterna tycker att tryggheten man får med enbart en läkarkontakt är viktigt, särskilt när det handlar om att berätta om sin egen hälsa.

– Man ska kunna vara öppen och prata om de besvär man har utan att känna att det är svårt att prata om det, säger Birgitta.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Research Maria Rosén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista