Ingen sommarstiltje på börserna

Det blir inget av med den tradionella sommarstiltjen i börshandeln i år, spår amerikanska analytiker.

Amerikanska bedömare tror att det blir en turbulent och aktiv sommar på marknaderna - det finns många problem, menar till exempel Woody Dorsey, analytiker på Market Semiotics;

Marknaden gillar inte osäkerhet, säger Dorsey, och just de kommande månaderna kan listan över risker och oäkerhetsmoment göras relativt lång.

Det världspolitiska läget, främst den fortsatta utvecklingen i Irak, men även situationen i Mellanöstern i allmänhet, oroar. Till det kan direkt kopplas svajjigheten i priset på olja den senaste tiden - trots Opecs beslut i förra veckan att öka oljeutvinningn finns fortfarande här i USA en reell rädsla på flera håll, både bland handlare och politiker, för en oljekris, något som naturligtvis skulle få en mycket negativ effekt på den ekonomiska utvecklingen i USA, och därmed världen.

En annan osäkerhetsfaktor som påverkar marknaden är räntepolitiken - kommer centralbanken vid sitt möte i slutet av månaden eller senare i sommar att genomföra den visserligen väntade, men bland handlarna inte speciellt välkomna, höjningen av den viktigaste styrräntan?

Och vem vinner presidentvalet i november - på Wall Street har George Bush setts som favorit, men hans opinionssiffror har sjunkit kraftigt, och om John Kerry tar över Vita Huset vad innebär det för den ekonomiska politiken, till exempel de planerade skattesänkningarna.

Lägg till det varningarna från Bushregeringen nyligen om ökad risk för terrordåd de närmaste månaderna - så är det lättare att förstå den skribent som lite överdramatiskt sammanfattade det hela som - Alla farhågors sommar på Wall Street.

                                                        Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista