Nokias sak är Finlands

Det går trögt för den finlänska telecomjätten Nokia. Men frågan om hur ska gå för Finland om det fortsätter att gå dåligt för Nokia är i det närmaste tabu.

Pekka Ylä-Anttila,chef för Näringslivets forskningsinstitut i Helsingfors säger att det inte finns inte något annat industriland där ett företag har så stor betydelse. Nokia  andel av Finlands BNPär 3 procent och Nokia står för 20 procent av FInlands Export. 

Nokias betydelse för Finland kan knappast underskattas. Detta enda företag, med 20 0000 anställda i hemöandet, står t ex för 60 procent av industrins och 40 procent av hela Finlands utgifter för Forskning och utveckling.  

De sämre siffrorna på senare tid, ryktena om ytterligare en resultatvarning före kommande kvartalsrapport i mitten av juli, kritiska funderingar bland internationella analytiker och medier om Nokias brist på flexibilitet ... allt detta har fött en debatt om det hittills nästan nästan otänkbara; att Nokia inte längre skulle vara Finlands givna tillväxtlokomotivet. Nu menar en ledande forskare som Pekka Ylä-Anttila att Nokia sedan några månader anstränger sig hårt för anta utmaningarna från framför allt Asien. Vinstmarginalerna är fortfarande höga och man satsar sedan några månader hårt på forskning om framför allt mjukvarorna inom framtidens mobiltelefoni.

                                                 Bengt Lindroth Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista