Fortsatta problem för tågtrafiken

0:50 min

Ett tidigare stopp på stambanan mellan Stockholm och Göteborg skapade ytterligare förseningar i tågtrafiken på torsdagskvällen. I Skåne fortsatte problemen främst på vägarna, sent på kvällen meddelade Trafikverket att alla mindre vägar söder om riksväg 11 på Österlen stängs av.

Anledning till avstängningen är att det för närvarande inte finns några resurser till att snöröja.

På västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg blev det totalstopp vid 18-tiden efter att ett timmertåg spårat ur vid Falköping.

– Sedan kom det ett persontåg och körde in i timret och vi tror att även persontåget har spårat ur, säger Malin Bergkvist på Trafikverkets presstjänst.

Vid 19-tiden kunde två spår öppnas för trafik och tågen kunde åter passera Falköping, dock i reducerad hastighet. Stoppet innebär stora förseningar på sträckan under kvällen.

I Skåne kommer det bli reducerat antal avgångar i den lokala tågtrafiken ända fram till den 3 januari. 100 färre tåg kommer att gå per dag, för att fjärrtågen ska kunna gå i normal trafik.

– Vi beklagar verkligen det här. Vi förstår att det är jättetufft för resenärerna, men vi gör allt vi kan för att få bort snön, säger trafikdirektör Björn Östlund.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd beklagar också att det blivit så allvarliga problem i tågtrafiken så här dagen före julafton.

– Vi har dels, under de här åren, höjt upp anslaget med nästan 40 procent, och vi höjer ytterligare för de kommande tolv åren. Men vi ser ju att det har varit ett väldigt eftersläp i underhållet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

När det gäller vägtrafiken prioriterar Trafikverket att hålla de stora vägarna, E4 och E 65, fria från snö.

Enligt Trafikverket är det särskilt besvärligt i Skåne, Blekinge, längs Kalmarkusten och Öland. Trafikanter och resenärer uppmanas följa väderläget och hålla sig informerade.

500 bilar satt i dag fast i snön på riksväg 11 mellan Simrishamn och Tomelilla i Skåne. Med hjälp av snöröjningsfordon och bandvagnar har de flesta kommit loss men ett hundratal var fortfarande fast vid 19-tiden. Först senare under kvällen räknar Trafikverket med att alla bilar är loss.

Gunnar Malm som är generaldirektör på Trafikverket säger att de bara kan garantera framkomlighet på E4 och E6.

– Mindre vägar och riksvägar har stora problem, det yr helt enkelt ingen, säger han.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för Österlen i Skåne, Blekinge, Kalmar, Öland och Gotland. Varningen innebär att vädret kan medföra stora problem och risker. På sina håll väntas upp till 20 centimeter snö det närmaste dygnet

Kronobergs län och Skåne förutom Österlen har en klass 1-varning. Den innebär vissa risker och störningar för en del samhällsfunktioner.

Trafik och tillväxt fryser inne

#text=4257417# av Europa är i dag en av årets största resedagar. Men kylan gör också att många byggprojekt runt om i Europa läggs på is.

Håll koll på trafikläget

#link=233691#
#link=181020#
#link=239415#
#link=239416#
#link=239706#

Räkna med förseningar

#text=4257725# inte hålla alla vägar öppna i Skåne på grund av snön", säger Malin Bergkvist på Trafikverket i P4 Extra.

Vargavinter i Skåne

#text=4257205# ställer till det, i trafiken inte minst. Rapport från Skåne som upplever den strängaste vintern på många decennier.

Malin Askner Mats Eriksson Anders Molin Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.