Trafikverket manar till försiktighet

1:41 min

Trafikverket höll en presskonferens på eftermiddagen med anledning av det akuta läget i väg- och järnvägstrafik. Björn Östlund, trafikdirektör på Trafikverket håller i presskonferensen. Se sändningen via bambuser från i eftermiddags.

Vägarna i Skåne är kaotiska just nu. På väg 11 mellan Simrishamn och Tomelilla står cirka 500 bilar fast. Bilarna måste nu skotas loss en och en och det sker med understöd av bandvagnar.

– Problemet är att snön yr och kommer tillbaka när vi röjer. Vi rekommenderar bilister att inte ge sig ut i de här delarna, säger trafikdirektör Björn Östlund.

Enligt Trafikverket väntas snövädret fortsätta tills på lördag, juldagen. Målet är att väg- och tågtrafiken ska vara tillbaka i normalt läge på annandag jul.

Om man bor i Österlen, Skåne uppmanas man att stanna inne och inte ta ut bilen överhuvudtaget.

De stora vägarna, som E4 och E66 är lättare att ta sig fram på.

Det utfärdades en klass 2 varning på förmiddagen, snö som faller och driver i hop och skapar stora trafikproblem.

– Vi fick stänga Stambanan på förmiddagen, säger Björn Östlund.

Det blir isklumpar som fastnar på växlarna och växelvärmarna som ska motverka detta klarar inte av så pass mycket snö som kommit.

Inga tidtabeller gäller för tågen. Tågen går men trafikmängden är reducerad.

Trafikverket har åtta plogtåg ute för att röja spåren och det tror Björn Östlund räcker.

Ulf Adelsohn, styrelseorförande på SJ har tidigare sagt att SJ gjort sin hemläxa sedan förra året. På Trafikverket har man också förberett sig anser Björn Östlund bland annat genom att ta in mer folk.

Hur ska ni göra nästa år om det kommer lika mycket snö?

– Då måste vi fortsätta som vi gjort i år, röja snö på spåren och då kan inte tågen gå, säger Björn Östlund.

– Vi har utmaningar framöver vad gäller väderläget. Både när det gäller snö på vintern och värme på sommaren, säger Björn Östlund.

Trafikverket jobbar på att komma igång med tidtabellerna men det kommer ta tid.

Malin Askner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista