Ams: Nu skapas nya jobb med hög lön

95 procent av de jobb som tillkommit de senaste tio åren är jobb med låga löner, enligt en ekonomiprofessor. Men de jobb som skapas nu är framförallt högkvalificerade och högavlönade, hävdar Sandro Scocco, chefsekonom på arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

– Vår bedömning är att det närmaste ett och ett halvt åren är det privata företagstjänster som kommer att växa. It och telekom kommer att börja utvecklas igen och över huvudtaget konsulttjänster till företag. Där är en väldigt stor andel högavlönade jobb i alla fall så fort man skaffat sig erfarenhet, säger Sandro Scocco.

Majoriteten betalar dåligt
Statistiken som Ponus Braunerhjelm fått fram visar att de jobb som tillkommit under de senaste tio åren så är 95 procent låglönejobb med en årslön på under 250 000 kronor om året.

Men Sandro Scocco avfärdar tankar om att det bara är så kallade hamburgerjobb som skapas. Av de 24 000 nya jobb som beräknas skapas det närmaste ett och ett halvt året så är framför allt högavlönade och högkvalificerade jobb.

Offentliga sektorn betalar bra jobba dåligt
Förklaringen till att så många nya jobb som skapades de senaste tio åren är lågavlönade är framför allt att många jobb skapades inom den offentliga sektorn, säger Sandro Scocco.

– Där är det ett lågt löneläge jämfört med andra länder men även om sjuksköterskan i Sverige tjänar mindre än hennes kollega i USA så utför hon ju inte mindre kvalificerade arbetsuppgifter, säger Sandro Scocco.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista