Indonesien utvisar erkänd forskare

Indonesien utvisade i helgen en internationellt erkänd chef för ett oberoende forskningsinstitut som bland annat stöds av den svenska regeringen. Utvisningen visar att yttrandefriheten i Indonesien är beskuren.

För att verkligen få veta vad som händer i Indonesien har många politiker, diplomater, forskare och journalister vänt sig till International Crisis Group och institutets chef i Jakarta, Sidney Jones.

För att få bästa inblick i utvecklingen i de konfliktladdade provinserna Aceh och Irian Jaya, för att få information om militärens roll och säkerhetspolisens verksamhet, för att få bättre grepp om islamistiska terrornätverk vände jag mig och många andra vid resor i Indonesien till Sidney Jones.

De rapporter som under de senaste åren publicerats av International Crisis Group har blivit en ovärderlig källa för de som vill veta mera om vad som pågår i Indonesien.

Detta har irriterat den indonesiska säkerhetstjänsten. I förra veckan fick Sidney Jones besked om att hon och en av hennes medarbetare inte längre tillåts verka i landet.

Från länder som stöder International Crisis Group, bland dem Sverige, har beslutet om utvisningen kritiserats. Sidney Jones är amerikansk medborgare och från det amerikanska utrikesdepartementet uttrycktes besvikelse över utvisningen.

Under sex år som passerat sedan Suhartodiktaturen föll har Indonesien byggt upp en demokratisk statsbildning men det finns uppenbara brister i fundamentet.

Indonesisk säkerhetspolis har framfört kritik mot Sidney Jones men inte gett någon preciserad anledning till varför hon inte längre kan fortsätta att arbeta i landet.

International Crisis Group har högkvarter i Bryssel med verksamhet runt om i världen. En rad internationella politiker och andra kända personligheter ingår i styrelsen. Ordförande är den tidigare finländske presidenten Martti Ahtisaari.

Huvudsyftet är att analysera konflikter och orsaker till internationell konfrontation. Sidney Jones har tidigare arbetat för människorättsorganisationen Human Rights Watch. Hon talar indonesiska flytande och har lång erfarenhet av olika sorters uppdrag i landet.

International Crisis Group fortsätter att arbeta i Indonesien utan Sidney Jones som tills vidare kommer att ha kontor i Singapore.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".