Centern imiterar Perssons vallöften

Budskapet på socialdemokraternas valaffischer är så allmänna att det kan gälla vilket parti som helst. Den anklagelsen kommer från centerpartiet som låtit trycka upp texten ”Tryggare jobb åt alla” på en affisch med centerpartiets namn.

Maud Olofsson hävdar att socialdemokraternas vallöften är tomma på innehåll.

– Vi vill visa för väljarna att de politiska budskapen som socialdemokraterna går ut med i EU-parlamentsvalet dels inte har något innehåll utan bara är politiska pamfletter. Det andra är att man inte har relaterat det till valet och ställt krav som gällt de här politiska parollerna, säger centerledaren Maud Olofsson.

”Tryggare jobb åt alla” står det på en affisch som socialdemokraterna har. Nu finns samma budskap på en affisch från centerpartiet.

”Människan före marknaden” är en annan socialdemokratisk affisch, som nu centern också kopierat.

Med den socialdemokratiska politiken är löftena innehållslösa, anser Maud Olofsson. Med centerns politik har samma löften ett innehåll, menar hon.

– Vi skulle bli väldigt glada om socialdemokraternas definierade EU:s uppdrag därför att man vill göra EU bredare och degigare. Man är inte beredd att sätta gränserna för uppdraget och det är det som är problemet. Då kommer EU att ägna sig åt allting men bli svag i alla delar. Jag vill ha ett smalare men vassare EU, där man ägnar sig åt de stora frågorna, men struntar i om vi jagar morkullor, säger Maud Olofsson.

Är inte det här bara ett klassiskt sätt att knipa lite uppmärksamhet i valrörelsen?

– Nej, det är en kritisk granskning av ett politiskt parti som säger sig vilja driva EU-politik, men i själva verket bara har politiska pamfletter utan innehåll att erbjuda, säger OIofsson.

Är det inte motsägelsefullt att ni tar det som ni säger vara politiska pamfletter och gör dem till era?

– Det viktiga är att visa att om det är ett politiskt budskap som man förkortar på det här sättet så måste det också fyllas med konkreta politiska krav. Det är det som skiljer centerpartiet från socialdemokraterna. Vi har korta pamfletter visserligen men vi fyller dem med innehåll och krav relaterat till det här parlamentsvalet, säger centerledaren.

Säger inte socialdemokraterna samma sak om er?

– Om de vill fylla på eller komma med konkreta krav har de en vecka på sig att presentera det, säger Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik. ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista