Hårda ord från Vitrysslands omgivning

2:08 min

Efter det vitryska valet sitter minst 500 oppositionella och demonstranter ännu fängslade. Få vet var de finns eller hur de mår. Idag skriver utrikesminister Carl Bildt tillsammans med kolleger i Polen, Tjeckien och Tyskland en kritisk internationell artikel om valet i Vitryssland.

– Det är viktigt att uppmärksamma att detta är det värsta vi har sett i Europa sedan möjligen införandet av krigsrätt i Polen 1981. Det är värre än det Milosevic hade för sig när han försökte stjäla valet i Serbien 2000. Det har möjligtvis ingått i kalkylen att det här ska göras strax före jul - och så ska Europa glömma det. Då vill vi på julafton sända den starkast tänkbara signalen att det här kan vi inte acceptera. Här måste Europa reagera, säger utrikesminister Carl Bildt.

Bildt menar att det fanns ljuspunkter i hur valet genomfördes. Men sedan, när röstsammanräkningen började, föll allt samman.

– Ett skäl var nog att han insåg att han inte skulle få de 50 procent som krävdes för att bli vald i första omgången, utan valet skulle gå till en andra omgång. Då beordrade man att det skulle fixas ett valresultat och satte igång en massiv repressionsapparat, som innebär att alla de ledande oppositionsledarna är i fängelse - vi vet inte ens var.

I landets officiella valresultat fick Lukasjenko 80 procent av rösterna.

Det viktiga nu, skriver de fyra utrikesministrarna, är att noga följa vad som händer i Vitryssland och på allvar markera att Europa inte godtar den här utvecklingen.

– Just nu är det viktigt att vi sänder den politiska signalen: vi glömmer det inte, vi uppmärksammar det, vi följer det varje dag, varje timme. Därför är den här starka signalen viktig. Det var viktigt med ett uttalande igår av Catherine Ashton och Hillary Clinton. Sedan efter helgerna ska vi ta itu med de konkreta åtgärderna. Det finns gränser för vad vi kan göra, men underskatta inte den moraliska kraften i det vi står för i våra protester.

Det kan komma att handla om att införa starkare sanktioner igen och att på alla sätt stötta de demokratiska krafterna, som verkar både i och utanför Vitryssland. För det som hänt i Vitryssland är allvarligt för alla i Europa, menar Carl Bildt.

– Detta är enligt min mening, vad gäller demokratiska bakslag, något av det värsta vi har varit med om under de senaste 20 åren i Europa - och då är det väldigt, väldigt viktigt att vi reagerar, för att ta europeiska värderingar på allvar och visa det, säger Carl Bildt.