Dansk export till Saudiarabien mot rekordnivåer

1:31 min

Efter publiceringarna av Muhammedkarikatyrerna sjönk den danska exporten till Saudiarabien kraftigt, men nu verkar den effekten vara helt utraderad. Den danska exporten till landet förväntas nå rekordnivåer i år.

Jyllandspostens publicering av de omtalade Muhammedkarikatyrerna 2005 ledde till en omfattande bojkott av danska varor på olika håll i Mellanöstern, något som bland annat drabbade dansk-svenska mejerijätten Arla hårt.

2006 sjönk den totala danska exporten till Saudiarabien med 24 procent, men redan året därpå återhämtade den sig och nu verkar Muhammed-effekten helt utsuddad berättar Bo Sandberg, ekonom på näringslivsorganisationen Dansk Erhverv.

– Det ser ut så faktiskt. Det var ju mejeriprodukter som drabbades hårdast, men den danska exporten består ju även av annat. Mediciner och underleveranser av maskiner till industrin har inte varit så påverkat.

Enligt en rapport från Dansk Erhverv så kommer exporten till Saudiarabien öka med över 24 procent i år, och därmed landa på den högsta nivån någonsin. Framför allt är det livsmedel, levande djur, maskiner och transportmedel som ökar.

I rapporten skriver man att Saudiarabien tack vare sina enorma oljereserver klarat sig bra under finanskrisen och att landets BNP förväntas öka med 3,4 procent i år och 3,7 procent nästa år.

Därför förväntar man sig kunna exportera för nästan 3,5 miljarder svenska kronor till Saudiarabien i år, vilket gör landet till en medelstor dansk exportmarknad.