Tre riksdagsledamöter träder i tjänst under lovet

När riksdagen stänger för det tre månader långa sommaruppehållet träder tre riksdagsledamöter som varit föräldralediga åter formellt i tjänst. Därmed få de full lön under uppehållet.

En av dem är moderaten Karin Enström. Hon har varit ledig sedan riksdagen öppnade i höstas och hon säger att det är först när det så kallade riksmötet stängs, dvs när riksdagen är stängd, som det går att kombinera jobb och barn.

– Det är väldigt svårt att ta hand om barn och vara på riksmötet samtidigt. Att göra annat politiskt arbete och ha barn är lite lättare att förena, men under riksmötestiden har jag inte sett någon som helst möjlighet att förena barn och jobb.

Barnledig till sommaruppehållet
Karin Enström fick barn i mitten av augusti förra året, men var ändå formellt i tjänst under förlossningen och den första månaden därefter. Det var först när riksdagen öppnade i mitten på september som Karin Enström började sin föräldraledighet som hon nu alltså avslutar samma dag som riksdagen stänger för sommaruppehållet.

Socialdemokraten Lena Sandlin-Hedman har också varit borta under hela riksdagsåret och träder formellt i tjänst när riksdagen stänger.

Vid flera tillfällen
Den tredje ledamoten som kommer tillbaka är miljöpartisten Åsa Domeij, som även tidigare vid flera tillfällen anpassat sina ledigheter så att hon har trätt i tjänst under uppehållen.

Ekot har varit i kontakt med Åsa Domeij, men hon vill inte ställa upp på en bandad intervju eftersom hon är hemma med sina barn.

Flera åtaganden i sommar
Hon säger att kritiken mot henne är orättvis eftersom hon jobbar väldigt mycket även under den tid som hon är föräldraledig. Hon poängterar att hon har flera åtaganden som väntar henne i sommar.

Efter Ekots och Radio Sthlm avslöjade i vintras att många ledamöter utnyttjar sina föräldraledigheter så här har talmannen Björn von Sydow skärpt reglerna. Numer ska partiernas gruppledare försöka avstyrka om en ledamot vill träda i tjänst när riksdagen tar uppehåll.

Kritik mot talmannen
Mikael Johansson, gruppledare för miljöpartiet, är kritisk till talmannens nya regler.

– Jag har inte riktigt uppfattat vad han har önskat sig egentligen. Han har varit ganska luddig i sina besked. Han har gått ut i media och sagt att vi ska göra olika prövningar, men han vet mycket väl att det bara är talmannen själv som kan pröva en ledighetsansökan, vad gäller föräldraledighet.

Talman Björn von Sydow säger att Mikael Johansson har helt fel. Alla partier följer de nya rutinerna och det har redan blivit en självsanering. von Sydow säger dessutom att han inte kan påminna sig att Mikael Johansson närvarat vid några av de möten där de nya reglerna diskuteras.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista