"Pastorn kan ha varit besatt av djävulen"

I Knutbyrättegången har Uppsala tingsrätt nu begärt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd eftersom de rättsläkare som hörts i målet är oeniga om orsaken till att den åtalade pastorns första fru dog i familjens badkar.

Rättens ordförande, lagman Erik Lempert, redogjorde för rätten vilka punkter yttrandet från Socialstyrelsen ska beröra. Det handlar bland annat för rättsliga rådet att belysa om skadorna som pastorns första hustru hade när hon hittades död i badkaret kan ha uppkommit av en olyckshändelse eller om någon annan tillfogat henne skadorna, alternativt om hon tillfogat sig skadorna själv.

Kan ha velat dö själv
Pastorns advokat, Ola Nordström, antydde att hon själv kan ha velat dö eftersom hon var olycklig i sitt äktenskap med pastorn. Vittnet Marina Westman som kände henne väl fick frågan om det inte kan ha varit så.

– Nej, inte mer än att hon längtade efter att Jesus skulle komma och hämta oss så att vi alla fick gå hem, men det är väl inte mer än vad vi alla andra tänker, sade hon.

Så alla i församlingen går och väntar på få komma hem?

– Genom den kristna tron så har vi den tron att Jesus ska komma och hämta oss en vacker dag.

Och hon hade inte det oftare på dagordningen än någon annan?

– Nej, svarade Marina Westman.

Alexander Westman var tidigare förlovad med den kvinna som istället blev pastorns andra fru. När hon och Alexander hade problem i förhållandet avrådde pastorn från äktenskap.

– Då berättade han att hans äktenskap (med den första hustrun, reds. anm.) var väldigt dåligt och det har jag aldrig hört innan. Han sa att de haft de väldigt jobbigt i många år och han ville måna om mig så att jag inte skulle få det likadant, sade han, berättar Alexander Westman.

Pastorn ses som lögnare
Därmed kunde pastorn gifta sig med kvinnan, som han senare bedrog och som nu är mördad. Att hon skulle dö berättade han för sin älskarinna som trodde honom eftersom han kunnat förutsäga saker tidigare. I dag ser hon och övriga församlingen pastorn som en lögnare.

– Vi känner honom inte överhuvudtaget.

Fanns det någon teori om hans, så att säga, andliga status. Vad det här berodde på att han var på det här sättet? Demoner? Djävulen? Det framskymtar tycker jag i teologin, att den som är ond möjligen är besatt.

– Han kan ju inte direkt vara sänd från Gud i alla fall.

Men däremot från djävulen kanske?

– Ja, det skulle inte förvåna mig, sade pastorns förra älskarinna.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Namnet på den åtalade 32-årige pastorn har ersatts med ”pastorn”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".