Läkare anser att lag om cykelhjälm borde gälla vuxna.

"Lag om cykelhjälm på barn räcker inte"

Regeringens lag på att alla barn upp till 15 år ska ha cykelhjälm från och med nästa år räcker inte. Det anser tio läkare som på måndagen skriver på Dagens Nyheters debattsida att lagen om cykelhjälm också måste gälla vuxna.

En av läkarna på DN-debatt är Bo-Michael Bellander överläkare på neurokirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset i Solna.

Han möter patienter med skallskador och tycker att det är ett förfärligt oförstånd att inte använda cykelhjälm.

– Bara för några veckor sedan hade vi en kille som cyklat in i en stolpe utan cykelhjälm och fick svåra skall- och ansiktsskador. Hade han haft hjälm hade skadorna blivit mycket lindrigare eller inga alls, säger Bo-Michael Bellander.

Allvarligare skador utan hjälm
Följden av en sån olycka kan bli allt från att få koncentrationssvårigheter och tvingas byta jobb till att behöva hjälp för att klara sig och i värsta fall dö.

Av drygt 60 patienter som har kommit hit till neurokirurgen på Karolinska sjukhuset efter cykelolyckor hade den hjälmförsedda minoriteten lindriga skador, de utan hjälm hade oftast svårare skador.

15 liv kan räddas
Men en förkrossande majoritet av svenskarna hoppar över hjälmen. En annan av läkarna som vill att det nya tvånget även ska gälla vuxna, Ulf Björnstig, expert på trafikskador, säger att 15 dödsfall skulle kunnat undvikas varje år med hjälm och 2 000 skador skulle bli väsentligt lindrigare.

Ansvarig minister Ulrica Messing välkomnar mer cykelhjälmsdebatt men står fast vid att lagen bara ska gälla barn.

Tiden och opinionen är inte mogen än och vuxna har ett eget ansvar, säger hon. Men läkaren Bo Michael Bellander ifrågasätter att cyklisten vet sitt val.

– Det som är störande är att anhöriga till personer som ligger här i respirator säger att om vi vetat hade vi haft hjälm. Det här hör man gång på gång, säger han.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista