Nya jobb ger ofta låg lön

Få av de jobb som skapats de senaste tio åren var höglönejobb. En viktig förklaring är de stora sjukskrivningarna inom områden med låga löner, menar chefsekonomen på Svenskt Näringsliv.

Fölster togs inte togs på sängen av de här siffrorna, säger han.

– Sverige är inte den sysselsättningsmaskin som många har hävdat. Vi har i dag inte en större andel av vuxna svenskar i arbete än vi hade för tio år sedan.

Vad är orsaken till det?

– Att så många har lämnat: sjukskrivningar, förtidspensioner och att fler ungdomar över huvud taget är utanför arbetsmarknaden eller utbildar sig i flera varv, säger Stefan Fölster.

Av de nya jobb som skapats de senaste tio åren är bara en ytterst liten del höglönejobb. Bara fem procent har en lön som är mer än 250 000 kronor om året, enligt ekonomiprofessor Pontus Braunerhjelm.

Offentlig sektor
Förklaringen är att många jobb de senaste åren skapats inom den offentliga sektorn, där lönerna ofta är låga.

Men hälsoläget spelar också stor roll när det gäller nya jobb, även om det egentligen inte är helt nya arbetsuppgifter då utan snarare nyrekryteringar för andra som inte är på jobbet eller som gått i förtidspension. Sjukskrivningarna har ökat mest bland just låglönejobben, enligt Stefan Fölster. De som har låga löner ersätts av andra som har låga löner, enligt Stefan Fölster.

Arbetsgivarnas marknad
LO:s chefsekonom Dan Andersson anser att en viktig förklaringen bakom de nedslående siffrorna är att arbetsgivarna fått för mycket att säga till om.

– Under lång tid har det varit arbetsgivarens marknad. I och med att det varit hög arbetslöshet har också arbetskraften varit tvungen att ta de jobb som finns. Det har allt oftare blivit jobb som är temporära, dvs att man får avbrott i sina inkomstströmmar. Då blir årsinkomsten låg. Eller att det varit jobb på trettio timmar i veckan, alltså nästan heltid. De jobben har också blivit vanligare.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".