Misstankar om mutor mot Reepalu

Uppdaterad 20:20
En resa till Sydafrika där bland andra kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu och Skånes landshövding Bengt Holgersson deltog har blivit föremål för en förundersökning om mut- eller bestickningsbrott.

– Jag har av överåklagaren i Malmö fått ett underlag som jag bedömer vara tillräckligt för att jag ska kunna inleda en förundersökning. Vi befinner oss i ett väldigt tidigt skede där det just nu handlar om att se om det går att finnas några som kan misstänkas för brott.

Fyra dagars safari
Det var under Kristi himmelsfärdshelgen som omkring hundra gäster bjöds på en fyradagars safariresa i Sydafrika av grundaren till ett IT-företag.
Bland gästerna fanns alltså ordföranden i Malmös kommunstyrelse Ilmar Reepalu och Skånes landshövding Bengt Holgersson.

I efterhand har bland annat oppositionens ledamöter i kommunstyrelsen reagerat mot att politikerna låtit sig bjudas, särskilt som IT-företaget säljer tjänster för omkring 2 miljoner kronor årligen till kommunen.

Välkomnar granskningen
Efter all uppmärksamhet välkomnar kommunalrådet Ilmar Reepalu granskningen för han har hela tiden sett på bjudresan som en gåva från en vän.

Eftersom han inte har deltagit när IT-företagets tjänster har köpts in tycker han inte att han har begått något fel.

– Nej, därför jag har över huvud taget aldrig varit med i något sammanhang när Sigmas tjänster har behandlats av oss politiker, säger Ilmar Reepalu.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".