Många barn oförsäkrade på sommarlovet

Många förskole- och grundskolebarn är utan försäkring under sommarlovet. Vissa kommuner försäkrar bara sina elever under den tid barnen är i skola eller förskola, enligt en undersökning av försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Många föräldrar vet inte vilket försäkringsskydd deras barn har.

– Någon typ av försäkring finns ju, men hur den ser ut i detalj kan jag inte svara på. Det är ju så med alla försäkringar, tyvärr, säger en pappa.

– Man får ju papper på i varje termin att det finns ett försäkringsskydd, men jag vågar inte svara på om skolan eller kommunen försäkrar barnen på fritiden, säger en mamma.

– Om försäkringen gäller dygnet runt även under fritiden det vet jag inte, men i skolan vet jag att den gäller, enligt en annan pappa.

54 kommuner försäkrar inte fritiden
I 54 av landets 290 kommuner försäkras förskole- och grundskolebarnen bara under den tid de är i förskolan eller skolan. Det visar Trygg Hansas undersökning.

– Problemet är ju att barnen saknar försäkring under stora delar av året och under all sin fritid. Det uppstår ofta gränsdragningsproblem eftersom skoltidsförsäkringen bara gäller under skoltid och under direkt färd till eller från skolan.

– Sedan kan man vara med i olika fritidsaktiviteter eller gå på fritidsgården till exempel då det genast blir frågetecken om barnet är försäkrat eller inte, säger Björn Sporrong, som chef för barnförsäkringarna på Trygg Hansa.

Dubbelt så dyr försäkring
Kommunerna uppger olika skäl för att inte teckna heltidsförsäkring. Det är ungefär dubbelt så dyrt som en skoltidsförsäkring och en del tycker inte att det är deras ansvar att försäkra barnen under fritid, medan det stora flertalet kommuner alltså trots allt väljer att teckna heltidsförsäkring.

Men vare sig den kommun man bor i har skoltid eller heltidsförsäkring gäller skyddet man får från kommunen enbart olycksfall.

Gäller inte sjukdomar
Det räcker inte, enligt Camilla Fors från Konsumenternas försäkringsbyrå. Alla som har råd bör också teckna en sjukförsäkring för sitt barn, menar hon.

– Det är alltså fler barn och vuxna också som får bestående men på grund av sjukdom än på grund av olycksfall, säger hon.

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista