Norge förbereder för 100-årsfirande

På måndagen är det 99 år sedan unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Norge blev en egen självständig stat då och i vårt grannland arbetas det för fullt med att planera 100-årsmarkeringen inför nästa år.

Också Sverige ska delta i olika projekt inför 100-årsfirandet men intresset är betydligt större i de svenska gränstrakterna än i Stockholm, säger Jan Erik Raanes som leder den norska projektkommittén.

– Det är uppenbart att för dem som lever tätt inpå varandra, folket längs gränsen, är intresset för att visa upp 100 år av grannsämja tydligare än det kanske är för områden som ligger längre från gränsen, säger Jan Erik Raanes.

Det här blir tidernas största markering i Norge, säger han och betonar hur viktigt det är att svenskarna är med när Norges hundra år med självständighet firas nästa år.

Längsta gränsen mellan två länder
Gränsen är den längsta i Europa mellan två länder och hundra år som goda grannar blir ett viktigt tema. På måndagen presenterades delar av programmet i Oslo.

Bland de svenska orter som tagit initiativ till samarbeten, framförallt på kulturområdet, finns Kiruna, Östersund, Karlstad, Arvika och Strömstad.

Den norska kommittén efterlyser mer folkbildning i Sverige om Norge och den svensk-norska historien. Framförallt behövs det mer kunskap i de områden som inte har gränskontakter, anser projektledarna. För att väcka mer nyfikenhet på Norge i Stockholm planeras särskilda Norgedagar där.

”Norska dagar i Sverige”
– Runt den 17 maj kommer vi ha norska dagar i Stockholm. Då sätter vi fokus på de norsk-svenska relationerna, säger Jan Erik Raanes.

Det blir föreläsningar, besök av norska artister och andra evenemang. Meningen är att visa att Norge har mer att erbjuda än fjäll, fjordar och lusekoftor.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista