Dansk Guantánamofånge ger ut bok

I dag, tisdag, utkommer en bok i Danmark skriven av Slimane Hadj Abderrahmane, den 30-årige dansk som i två år satt fängslad på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba och som släpptes i februari tidigare i år.

Abderrahmane berättar som så många andra som suttit i amerikansk fångenskap om hur han utsatts för övergrepp av de amerikanska soldaterna.

Om sitt första möte med fånglägret Guantánamo berättar han om vakttorn, en dörr som låses snabbt och soldater som uppmanar honom att sitta still.

Intervju i Politiken
Men det var inte på Guantánamo som Abderrahmane utsattes för övergreppen, berättar han i en intervju med den danska tidningen Politiken.

Övergreppen skedde i fängelset i den afghanska staden Kandahar dit han fördes efter att ha gripits i Pakistan i slutet av 2001.

Enligt intervjun tvångsklippte soldaterna Abderrahmanes skägg, klädde av honom, skrattade åt hans könsorgan och slog och sparkade honom. Själv kallar beskriver Abderrahmane det hela som förödmjukande.

Teknologistudier i Århus
Den 30-årige Abderrahmane som har en dansk mor och algerisk far och som under sina teknologistudier i Århus mer och mer kom att intressera sig för den så kallade muslimska kampen.

Han berättar att han reste till Afghanistan, via kontakter i London, för att utbilda sig till soldat och på så sätt kunna delta i kriget i Tjetjenien.

Men 11 september och USA:s krig i Afghanistan kom emellan och innan han, enligt egen utsago, hunnit avlossa att enda skott i strid så greps han i Pakistan dit han flytt över gränsen från Afghanistan.
I ett gränsområde där också Mehdi Mohammed Ghezali den svensk som fortfarande sitter fängslad på Guantánamo greps vid ungefär samma tidpunkt.

Släpptes i februari
En tid senare fördes Abderrahmane till Guantánamo där han efter två års vistelse skickades hem till Danmark i februari tidigare i år efter att först ha skrivit på en försäkran om att aldrig kämpa för al-Qaida eller talibanerna.

Den danska regeringen var också inblandad men har undvikit att svara närmare på villkoren kring frigivandet men enligt dansk press så står Abderrahmane under någon form av övervakning av den danska säkerhetspolisen.

Under de två åren på Guantánamo fick Abderrahmane besök av danska myndigheter vid fem olika tillfällen och den danska politiska oppositionen kräver nu besked av regeringen om vad regeringen egentligen kände till om hur han hade behandlats.

Oklart hur informationen ska tolkas
Av intervjuerna i Politiken att döma är det något oklart om vad han har haft möjlighet att berätta vid de olika tillfällena och hur den informationen har tolkats av regeringens tjänstemän.

Hans bok som släpps på tisdagen kan komma att ge än mer bränsle på den inrikespolitiska brasan.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista