Anders Wijkman, EU-parlamentariker för Kd

Olika linjer om kärnkraften inom kd

Den största gruppen i Europaparlamentet där både svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår vill bygga ut kärnkraften. Detta samtidigt som de svenska kristdemokraterna vill fasa ut kärnkraften.

Europaparlamentet består av olika partigrupper där de svenska partierna kan välja att vara med i. Till exempel finns den liberala och den socialdemokratiska och så finns EPP-gruppen, som är den största gruppen. Där ingår svenska moderaterna och kristdemokraterna.

Kd i Sverige vill fasa ut kärnkraften
EPP skriver i sin valplattform att de under mandatperioden vill bygga ut nya lågkostnads-kärnkraftsreaktorer. Samtidigt skriver de svenska kristdemokraterna i sitt partiprogram att de vill fasa ut kärnkraften.

– Detta går inte ihop och det finns ingenting som heter lågkostnadsreaktorer. Kärnkraften är väldigt dyr, säger Mikael Karlsson, som är ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.

Kristdemokraternas toppnamn Anders Wijkman säger att EPP inte är enigt i frågan om att bygga ut kärnkraften.

– EPP-gruppens uttalande får stå för den. Det står i alla fall inte för oss. Det finns ingen stor majoritet för det i EPP-gruppen. Österrikarna är helt emot för att bara ta ett exempel. Belgarna och holländarna är också helt emot och tyskarna är väldigt splittrade, säger han.

Olika syn hos de två EU-parlamentarikerna
Enligt en genomgång som Naturskyddsföreningen har gjort finns det en kluvenhet hos kristdemokraternas två EU-parlamentariker i flera miljöfrågor. Bland annat gäller det just en omröstning om kärnkraften under senaste mandatperioden där Lennart Sacrédeus och Anders Wijkman röstade helt olika.

– Lennart Sacrédeus är för en under vissa förutsättningar fortsatt drift av kärnkraftverk i Bulgarien. Det rör sig om väldigt dåliga och osäkra kärnkraftverk. Så även där vi verkligen vet att man snabbt måste stänga ner kärnkraften så fick vi en röst från Sacrédeus som är direkt dålig för miljön och hälsan, säger Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson.

”Det finns ingen enhetlig miljöpolitik”
Så vad är då egentligen kristdemokratisk miljöpolitik i Europaparlamentet? Någon sådan finns inte, enligt Mikael Karlsson.

– Det är väldigt svårt att säga vad som är kristdemokratisk miljöpolitik. Man kan säga vad som är Wijkmans miljöpolitik och vad som  är Sacrédeus miljöpolitik, men kristdemokraterna har ingen tydlig enhetlig linje, tyvärr, säger Mikael Karlsson.

”Bra med personval”
Det finns en splittring mellan Lennart Wijkman och Lennart Sacrédeus i flera EU-frågor. Det gäller till exempel synen på EMU och om man ska få folkomrösta i Sverige om konstitutionen. Därför är det bra med personvalet anser Wijkman.

– Jag tycker att det är bra att personvalssystemet är så starkt för då kan ju den som har en skeptisk inställning rösta på Lennart och den som har en mer positiv inställning rösta på mig. Så är den inte bara inom kristdemokraterna utan så är det inom flera andra partier också, säger han.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista