Boverket: Risk för nya takras

1:10 min

Mellan tre och fyratusen tak rasade efter förra vinterns snöfall. Det uppger försäkringsbolagen i en delrapport från Boverket. Och enligt Boverket finns det risk för nya takras i år.

Förra året handlade det till stor del om vagt lutande tak, lador, idrottsanläggningar, och för privatpersoner rörde det sig ofta om tillbyggnader såsom verandor.

Nikolaj Tolstoj på Boverket arbetar med rapporten om förra årets takras runt om i Sverige och menar att det ofta beror på byggfel.

– Snön är ju den utlösande faktorn. Det sker ju när snön ligger på taken, men taken ska tåla en betydligt högre snölast än vad det har varit när de har rasat, säger han.

Och eftersom taken som rasat egentligen ska klara det tryck som blir med tätt packad snö, tyder det på dimensioneringsfel. Och där måste det bli bättre kontroller, menar Nikolaj Tolstoj.

– Ofta är det kanske grova fel som man hade klarat av genom en dimensioneringskontroll. När man gör beräkningar för att bygga ett tak så är det viktigt att man kontrollerar att man har gjort rätt innan man bygger, det kallas för dimesioneringskontroll.

Tror du att det kommer att rasa fler tak i år?

– Ja, jag är rädd för det. Med små spännvidder som villor som har bra lutning, där är det mycket liten risk. Jag tror inte att det var någon villa som rasade förra året, utan mer verandor och lägre byggnader intill villorna som rasade, säger han.

Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.