Fler Volvoanställda trots effektivisering

Sedan Volvo-koncernen började att renodla sin verksamhet för tio år sedan, har koncernens omsättning ökat med 45 procent. Samtidigt har de anställda bara blivit 2,8 procent fler. (Ekonomiekot)

– Det är ju så att den effektiviserade produktion som vi har kräver färre och färre människor. Jag tycker det är glädjande att kunna säga att vi har ökar antalet anställda för det en bild som vi ibland inte får, säger Volvos koncernchef Leif Johansson.

– Men när man investerar i nya produkter och gör stora, tunga investeringar med automatisering och robotar, som vi har gjort i Skövde, då måste volymerna öka rätt så bra för att kunna hålla sysselsättningen. I det här fallet har vi ökat lite och det tycker vi är rätt så bra, säger han.

76 000 anställda
Volvokoncernen är idag Sveriges största privata arbetsgivare. I världen finns ungefär 76 000 anställda, för tio år sen var den siffran 74 000. I exakta tal är det en ökning på 2 100 personer under perioden.

Huvudförklaringen som ges är ständiga effektiviseringar, samtidigt som koncernen ökat sina marknadsandelar i världen på till exempel Volvo lastvagnar, bussar och på marknaden för anläggningsmaskiner.

När inflationsökningen under de tio åren räknats bort, har omsättningen ökat med 50 miljarder kronor på tio år till 183 miljarder ifjol, och det är en ökning på 45 procent.

IT-tekniken ger personalbesparingar
Vad är det då för slags effektiviseringar som Leif Johansson pratar om? Han nämner till exempel införandet av IT-tekniken och allt som det betyder i personalbesparingar inom administration.

Dessutom säger att han bland annat robotar idag utför det som förr var mycket tunga arbetsmoment.

– När man ska vara riktigt konkurrenskraftig på världsmarknaden måste man göra riktigt tunga, automatiserande investeringar. Sedan måste man få ihop produkten på ett mycket effektivare sätt. Det kallas för produktrationalisering eller ibland vardagsrationalisering.

– Det innebär att ett bolag som Volvo måste ha en tillväxt på minst 5-6 procent per år för att kunna uppväga de rationaliseringar som finns, säger Leif Johansson.

Vill inte göra några utfästelser
Hur säkra är då jobben inom Volvokoncernen? Leif Johansson vill inte lova någonting.

– De är så säkra som vi är konkurrenskraftiga på marknaden. Det finns inga säkra jobb i någon annan mening än att vi lyckas konkurrera riktigt ordentligt, ta marknadsandelar och växa inom koncernen, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista