Granskog: Foto: PRB

Skogsägarna bättre på att återplantera

Landets skogsägare har blivit bättre på att återplantera efter avverkningen. I en rapport som Skogsstyrelsen presenterar på tisdagen talas om ett trendbrott. Ändå måste takten öka om den hotande virkesbristen ska förhindras.

– Det är ett litet trendbrott. Vi ökar kanske med ett par procent godkända föryngringar men vi ska ha klart för oss att det fortfarande är drygt 20 procent som inte är godkända, säger Göran Enander som är generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Föryngring eftersatt med ändrad lag
Ända sedan Skogsvårdslagen ändrades i början på 90-talet och skogsägarna då fick mer av frihet under ansvar, så har det varit problem med det som kallas föryngring, det vill säga planteringar eller självsådd av nya plantor efter att skog huggits ner.

Förenklat kan man säga att fler träd har tagits ner än vad som återplanterats. Nu konstaterar Skogsstyrelsen en vändning som ger visst hopp. Men ändå får fortfarande var femte förynfring underkänt och det kan få konsekvenser för skogsindustrin, menar Göran Enander.

– Vi utnyttjar inte på långa vägar produktionskapaciteten i våra svenska skogar när vi samtidigt pratar om att vi riskerar virkesbrist, säger han.

Skillnader mellan privata och andra
De regionala skillnaderna är stora, sämst Västra Götaland, Värmland, Örebro och Mälardalen. Det skiljer också mellan privata och andra skogsägare.

Det är bara en liten del av den avverkade skogen där markägaren inte gör nåt alls,men många slarvar eller har för dåliga kunskper, och det menar Göran Enander delvis beror på att en del i första hand är utre efter snabba pengar från den allt mer attraktiva skogen.

– Jag tror att det finns en risk i dessa dagar när vi har en väldigt hög avverkning att vi har väldigt många som är ute i skogen och köper virke och inte har det långsiktiga ansvaret, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista