FN nära enighet i Irakfrågan

FN:s säkerhetsråd hade under natten till tisdagen slutna överläggningar om Irak. Allt pekar nu på att det blir en enig resolution om Irak under tisdagen.

– Manegen är krattad. Vi står nu mycket nära att enas om Iraks framtid, säger en FN-diplomat.

USA och Storbritannien har lagt fram ett fjärde utkast till resolution och Tysklands FN-ambassadör Günther Pleuger var nöjd.

– Vi har hittat kompromissen, sa den tyske FN-ambassadören och även Frankrikes FN-ambassadör Jean-Marc de la Sablière var nöjd.

Franska krav
Frankrike har krävt att de USA-ledda internationella styrkorna ska stå under den nya provisoriska irakiska regeringens ledning. Detta är omöjligt att acceptera för den amerikanska militären.

USA:s FN-ambassadör John Negroponte, som den 1 juli blir USA:s ambassadör i Irak, försökte lösa problemet genom att ta med brev från Iraks nye regeringschef och USA:s utrikesminister som bilagor till säkerhetsrådets resolution.

Men det räcker inte, menar flera av de andra länderna. På klassiskt diplomatmanér blir det nu i ett tillägg till paragraf 11 att det försäkras fullt partnerskap mellan de irakiska och de internationella styrkorna genom nära samarbete och konsultationer.

Irakisk kontroll
Dessutom är den nya resolutionstexten tydlig om att Irak bestämmer sin egen politiska framtid och ska ha full kontroll över sin egen ekonomi och naturresurser.

I säkerhetsrådet i natt rapporterade FN-sändebudet Lakhdar Brahimi att den nye irakiska regeringschefen Iyad Alawi har nått en överenskommelse om att nio milisgrupper ska avväpnas och upplösas - ett viktigt tecken på möjlig stabilitet.

Brahimi föreslog också att alla fångar i Abu Ghurayb-fängelset som hålls internerade utan klart dokumenterade skäl, omedelbart ska släppas.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".