Nio häktade för terrorförberedelser

1:01 min

Nio personer som greps förra veckan i Storbritannien misstänkta för att förbereda en terrorattack häktades i dag av en domstol i London. Enligt uppgifter på måndagskvällen var USA:s ambassad och börsen i London några av målen.

USA:s utrikesdepartement sade på måndagskvällen att landets ambassad i London pekats ut som ett av männens mål.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att polisen även pekar ut London-börsen och ett antal politiska och religiösa personer som misstänkta mål för eventuella bombdåd

De nio männen är i åldern 19 till 28 år och kommer från London, Cardiff och Stoke-on-Trent och de greps när polisen slog till tidigt på morgonen förra måndagen.

Åklagaren sade i domstolen på måndagen att de är misstänkta för att ha förberett sprängattentat någonstans i Storbritannien. Och attentatet eller attentaten var planerade att äga rum före jul, och skulle enligt åklagaren ha inneburit risk för att människor kunde ha dödats eller åtminstone ha kunnat orsaka omfattande materiella skador.

De misstänkta männen ska ha kartlagt och varit överens om möjliga mål för attentaten. Och enligt åklagaren hade männen också börjat testa den utrustning som skulle användas för att utlösa sprängämnena.

Domstolen beslutade att de nio männen ska stanna kvar i häkte till den 14 januari då det här målet återigen ska upp i domstol. Tre andra män som också greps förra måndagen har släppts och är inte längre misstänkta.