Nu går staten med vinst på rut

1:45 min

Hittills i år har närmare 300 000 svenskar utnyttjat skatterabatten för hushållsnära tjänster. Men kostnaderna för det så kallade rut-avdraget har staten redan tjänat in, enligt beräkningar som arbetsgivarorganisationen Almega gjort.

Skatteverkets statistik över rut-utbetalningar visar att branschen omsatte 2,8 miljarder kronor den senaste tolvmånadersperioden.

Enligt arbetsgivarorganisationen Almega jobbar nu drygt 12 000 personer med hushållsnära tjänster. En överraskande snabb utveckling menar Ulf Lindgren, näringspolitisk chef på Almega.

– När skattereduktionen infördes 2007 så var det bara några hundra personer anställda i den vita sektorn, som vi uppskattade. Så nästan hela den uppgången är tillkommande nya jobb, så det är en snabb uppgång på så här få år, säger han.

För att staten ska gå plus minus noll och täcka kostnaderna för det skattebortfall som rut-avdraget innebär krävs enligt Konjunkturinstitutets beräkningar 10 000 nya heltidsjobb inom hemservicebranschen.

Där är vi redan, menar Ulf Lindgren, trots att omkring hälften av de 12 000 som jobbar inom branschen i dag har någon typ av deltidstjänst.

– Med de 12 000 som vi nu räknar i branschen finns en del deltider, men det är också så att man har en ännu kraftigare transformering av människor från arbetslöshet och svartarbete till arbete än vad Konjunkturinstitutet räknade med.

– Så det är en rimlig bedömning att staten nu tjänar pengar på reduktionen, säger Ulf Lindgren.