Chodorkovskij dömd för att ha stulit olja

1:46 min

Den före detta olje- magnaten Michail Chodorkovskij förklarades som väntat som skyldig till pennningtvätt och stöld i en rättegång i Moskva i dag. Domen är framförallt en fingervisare inför presidentvalet år 2012. 

Att utgången skulle bli just en fällande dom stod klart för alla, också Chodorkovkijs mest hängivna anhängare.

Kända människorättsaktivister och anhängare till Michail Chodorkovskij protesterade mot domen utanför domstolen på Rostovgatan i centrala Moskva i dag.

Ett femtontal greps av polis, vilket i rysk tv förklarades med att de blockerade trafiken och störde ordningen.

– I åtalet från 28 december för ryska federationen och Moskvas stads räkning, läste domaren Viktor Danilkin upp inne i rättssalen.

Så började uppläsningen, en fällande dom för penningtvätt och stöld under Chodorkovskis tid som oljebolaget Yukus chef, det stod självklart.

Men innehållet i domen och varje konkret detalj kommer att ta dagar att läsa upp.

I rättsalen fanns förutom Chodorkovskij, hans kompanjon och medåtalade Platon Lebedev, i en bur av glas och metall. Där fanns också Chodorkovskij föräldrar. Hans pappa vädjade förgäves för sonens räkning om mänskliga rättigheter.

Men att det inte kunde bli en annan dom än fällande stod klart sedan premiärminister Vladimir Putin uttalat sig om att tjuvar ska sitta bakom lås och bom.

Putins problem med den före detta oligarken har varit tydliga under hela processens gång. Oljemiljardärens problem började när han engagerades sig som opposition till Putin och för att han krävde att alla företag skulle vara öppna för insyn.

År 2003 greps han och han har sedan dess suttit fängslad. Nu riskerar han minst sex år till i fängelse.