Internationell kritik mot Chodorkovskij-dom

USA:s och Tysklands utrikesministrar, Hillary Clinton och Guido Westerwelle, kritiserar domen i Moskva mot den före detta oljemagnaten Michail Chodorkovskij i Moskva.

Clinton säger att utslaget har en negativ inverkan på Rysslands rykte och Westerwelle säger att han är mycket bekymrad över utslaget.

Westerwelle säger också, i ett uttalande, att rättegången genomförts på ett extremt tveksamt sätt och innebär ett steg bakåt för Rysslands väg mot ett modernt land.

Även USA:s president Barack Obama uttryckte senare sitt missnöje med det fällande domslutet mot Michail Chodorkovskij.

Genom Vita husets talesman framförde Obama att domen underminerar Rysslands relationer med USA.

Obama-administrationen säger också att den står solidariskt bakom dem som vill styrka det ryska rättssystemet och att det här skadar Rysslands försök att framstå som en modern nation.

I ett uttalande från brittiska UD sägs att man kommer att framhålla för Ryssland hur lagen bör upprätthållas på ett "icke-diskriminerande och proportionellt sätt".

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppmanade Ryssland att följa internationella lagar när straffsatsen för Chodorkovskij och den medåtalade Platon Lebedev, tidigare medarbetare till Chodorskovskij, fastställs.