Tortyr på al-Qaidafångar rättfärdigas

Uppdaterad 11:10
Det amerikanska justitiedepartementet rättfärdigar användandet av tortyr på al-Qaidafångar i en promemoria till Vita huset. Det uppger tidningen Washington Post.

Hur ont får behandling av en misstänkt al-Qaida-medlem göra innan det betraktas som tortyr?

Det är en av flera märkliga frågor som ställs i promemorian från det amerikanska justitiedepartementet.

Svaret är: det får göra rätt ont och fortfarande vara tillåtet. 

OK att det gör ont
Måttlig, eller snabbt övergående smärta under förhör behöver inte vara tortyr, slog justitiedepartementet fast i en hittills hemlig promemoria år 2002. För tortyr blir det, enligt departementet, först när al-Qaida-fångar få så ont att smärtan följs av allvarliga fysiska skador eller rent av döden.  

Tuffa tag kan ge erkännanden
Motivet för det här är, enligt promemorian, att hårdhänt behandling kan få fångar att tala så att framtida attacker på USA av al-Qaida-terrorister kan förhindras.

Skrivningarna har inte bara använts I Afghanistan, utan också tillämpats på Guantánamobasen där USA håller misstänkta terrorister från Afghanistan. 

Flyttar ansvaret högre upp
Uppgifterna gör USA:s situation än besvärligare. Efter avslöjanden om amerikansk tortyr och förnedring i Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad har ansvariga skyllt på militärer längst ned i ansvarskedjan. Dagens avslöjande sätter press på personer betydligt högre upp i maktstrukturen. 

En företrädare för människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att innehållet i rapporten är det värsta han sett sedan skandalen i Abu Ghurayb-fängelset blev känd. Ansvariga har godkänt krigsförbrytelser, säger Tom Malinowski från Human Rights Watch.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".