Energidebatt åter aktuell i Tyskland

Oljepriset har gått ned något efter att Opec ökat sina produktionskvoter, men den tidigare långa uppgången har satt fart på energidebatten i Tyskland. Landets största parti, kristdemokraterna, vill riva upp en avvecklingsplan för landets kärnkraft.

Utan olja hade Tyskland stått stilla. Det kommer inte heller att se annorlunda ut om 20 år, då de flesta av landets 18 kärnkraftverk ska vara stängda, hävdar kristdemokraterna, som väckt en nygammal debatt till liv.

I Tyskland finns en uppgörelse om en avveckling av kärnkraften. Varje reaktor har fått en produktionskvot som motsvarar en viss livstid. Kvoterna går att flytta mellan reaktorerna, för att de mest moderna anläggningarna ska få vara i drift så länge som möjligt.

Hittills har ett kärnkraftverk stängts och kraftindustrin är nöjd med uppgörelsen som slöts för tre år sedan.

Fråga om ersättning
Men frågan är fortfarande hur elen från kärnkraften ska ersättas. Enligt uppgörelsen ska den ersättas med vind- och solenergi. Efter en kraftig utbyggnad är Tyskland världens största producent av vindenergi.

Trots stora subventioner och att producenterna får sälja elen till ett fast pris som är högre än det gällande marknadspriset, så ifrågasätts utbyggnadstakten. Kritiker tror att vindenergin är en parantes och att förbrukningen av olja och gas kommer att öka på sikt.

Oljepriset hett ämne
Det höga oljepriset har satt fart på diskussionen i industrilandet Tyskland.

Oppositionen, som har en majoritet av väljarna bakom sig i dag, vill riva upp uppgörelsen. Det kristdemokratiska systerpartiet CSU vill till och med bygga ut kärnkraften.

– Något alternativ finns inte om Tyskland ska behålla sin konkurrenskraft, säger den tidigare förbundskansler-kandidaten Edmund Stoiber, CSU.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista