Dyrare olja driver på tysk kärnkraftdebatt

Den tidigare långa uppgången av oljepriset har satt fart på energidebatten i Tyskland och landets största parti, kristdemokraterna, vill riva upp en avvecklingsplan för landets kärnkraft.

Utan olja hade Tyskland stått still och det kommer inte att se annorlunda ut om 20 år, då de flesta av landets 18 kärnkraftverk ska vara stängda, hävdar kristdemokraterna som väckt en nygammal debatt till liv.

I Tyskland finns en uppgörelse om en avveckling av kärnkraften. Varje reaktor har fått en produktionskvot som motsvarar en viss livstid. Kvoterna går att flytta mellan reaktorerna för att de mest moderna anläggningarna ska få vara i drift så länge som möjligt.

Hittills har ett kärnkraftverk stängts och kraftindustrin är nöjd med uppgörelsen som slöts för tre år sedan.

Men frågan är fortfarande hur elen från kärnkraften ska ersättas. Vind- och solenergi enligt uppgörelsen och efter en kraftig utbyggnad är Tyskland världens största producent av vindenergi. Men trots stora subventioner, producenterna får sälja elen till ett fast pris som är högre än det gällande marknadspriset, så ifrågasätts utbyggnadstakten. Kritiker tror att vindenergin är en parantes och att förbrukningen av olja och gas kommer att öka på sikt.

Och det höga oljepriset har satt fart på diskussionen i industrilandet Tyskland.

Oppositionen, som har en majoritet av väljarna bakom sig i dag, vill riva upp uppgörelsen och det kristdemokratiska systerpartiet CSU, vill till och med bygga ut kärnkraften.

Något alternativ finns inte om Tyskland ska behålla sin konkurrenskraft, säger den tidigare förbundskanslerkandidaten Edmund Stoiber, CSU.                                  

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista