Volvo effektiviserar och nyanställer

Sedan Volvo-koncernen började renodla sin verksamhet för tio år sen, har koncernens omsättning ökat med 45 procent. Men de anställda bara blivit 2,8 procent fler.

Volvos koncernchef Leif Johansson, säger till Ekot att han är glad att koncernen överhuvud taget kunnat anställa fler och att   den behöver växa för att jobben inte ska bli färre.

Volvo-koncernen är idag Sveriges största privata arbetsgivare. I världen finns ungefär 76.000 anställda, för tio år sen var den siffran 74.000. I exakta tal en ökning på 2.100 personer under perioden.

Huvudförklaringen som ges är ständiga effektiviseringar, samtidigt som koncernen ökat sina marknadsandelar i världen på t.ex. Volvo Lastvagnar, bussar och på marknaden för anläggningsmaskiner.

När inflationsökningen under dom tio åren räknats bort, har omsättningen ökat med 50 miljarder på tio år till 183 miljarder ifjol, och det är en ökning på 45 procent.

Vad är det då för slags effektiviseringar som koncernchefen Leif Johansson pratar om, jo han nämner t.ex. införandet av IT-tekniken ach allt som det betyder i personalbesparingar inom administration. Dessutom säger att han bland annat robotar idag utför, det som förr var, mycket tunga arbetsmoment. 

Det finns ingen säkra jobb idag, säger koncernchefen Leif Johansson. Volvo kan erbjuda jobb så länge som Volvo kan ta marknadsandelar och växa.                           

                             Reporter Jan Andersson, Ekot i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista